X

Poliţia s-a revoltat în Bolivia. Președintele Morales denunţă o LOVITURĂ DE STAT orchestrată de opoziţie

Poliţia din oraşe precum Cochabamba, Santa Cruz şi Sucre, capitala constituţională a Boliviei, s-a alăturat protestatarilor care, de la finalul lunii octombrie, contestă noul mandat al lui Evo Morales. În urma revoltei poliţiei, Executivul a asigurat că nu va mobiliza armata şi este de părere că opoziţia încearcă să dea o lovitură de stat, potrivit news.ro .

Cel puţin trei persoane au murit în confruntările dintre susţinătorii şi contestatarii preşedintelui, în protestele începute imediat după alegerile prezidenţiale. Au fost înregistraţi 383 de răniţi, potrivit autorităţilor.

Citește și : Autoritățile indiene asigură securitatea în regiunea sacră acordată hindușilor

Preşedintele Evo Morales a denunţat „lovitura de stat” pe Twitter: „Surori şi fraţi, democraţia noastră este ameninţată de o lovitură de stat, pusă la cale de grupuri violente care atentează la ordinea constituţională. Denunţăm în faţa comunităţii internaţionale acest atentat la statul de drept”. El a făcut apel la unitatea poporului, pentru „bunăstarea patriei şi a păcii”.

Opoziţia a reclamat ca frauduloase alegerile din 20 octombrie, cere demisia lui Morales şi convocarea de noi alegeri.

Sâmbătă, ministrul de Externe a transmis într-un comunicat că o lovitură de stat organizată de grupuri civice radicale este „în curs”.

Luis Fernando Camacho, lider civic din Santa Cruz, care a devenit un simbol al opoziţiei, i-a replicat pe Twitter lui Morales: „Nu am venit să răsturnăm un preşedinte, am venit să eliberăm Bolivia de dictatură”.

Camacho plănuieşte să conducă, luni, un marş spre palatul Guvernului cu o demisie simbolică pe numele lui Morales.

Citește și : Trei parlamentari pro-democraţie din Hong Kong au fost arestaţi

Cochabamba a fost scena celor mai recente violenţe, iar acolo, vineri noapte, agenţii de poliţie au protestat pe acoperişul sediului instituţiei.

Adriana Salvatierra, preşedinta Senatului şi membră a partidului de la putere, a făcut sâmbătă apel la calm şi a declarat reporterilor că Guvernul urmează să aibă discuţii cu poliţia pentru a găsi o soluţie paşnică.

Tags: boliviaCochabambaEvo Moraleslovitura de statopozitiepolitiaSanta Cruz
Categorii: Știrile zilei