Poliția spaniolă se laudă cu capturarea unui submarin PLIN cu cocaină (FOTO): ‘O operațiune istorică!’

Publicat:

Autorităţile spaniole au descris joi drept ”istorică” operaţiunea prin care a fost capturat duminică un submarin ce transporta 3,3 tone de cocaină provenită din Columbia, relatează agenţiile EFE şi Reuters, potrivit agerpres.

”Este vorba despre o operaţiune istorică pentru că este prima dată când este capturată în Europa o ambarcaţiune cu aceste caracteristici”, a afirmat un oficial guvernamental din regiunea Galicia, Javier Losada.


Citește și: Manifestanții din Chile au luat cu asalt cel mai mare mall din Capitală – VIDEO

Operaţiunea a fost efectuată în cooperare cu agenţiile de securitate din Brazilia, Portugalia, SUA şi Marea Britanie. Submarinul de mici dimensiuni, găsit scufundat la mică adâncime duminică în apropierea coastei regiunii Galicia, are o lungime de circa 20 de metri şi o capacitate de a transporta suficient combustibil pentru o traversare a Atlanticului.

La bordul submarinului au fost găsite 152 de baloturi care însumează o cantitate de 3,3 tone de cocaină, cu o valoare pe piaţă de circa 100 de milioane de euro.

Poliţia spaniolă a arestat doi ecuadorieni din echipajul submarinului, un al treilea suspect, spaniol, fiind dat în urmărire.

Submarinul a fost ranfluat marţi noapte, la capătul unei operaţiuni îngreunate de vântul puternic, iar cocaina a fost descărcată joi.

Operaţiunea de capturare a submarinului a fost declanşată în urma unei alerte primite de la centrul de analiză şi operaţiuni maritime pentru combaterea traficului cu narcotice (Maritime Analysis and Operation Centre – Narcotics – MAOC). Această instituţie cu sediul la Lisabona a avertizat autorităţile spaniole că un submarin posibil încărcat cu narcotice se îndreaptă către Spania prin Atlantic.

Citește și: Trump semnează legile care protejează protestatarii din Hong Kong. Reacția Chinei nu se lasă așteptată

Vremea nefavorabilă de la sfârşitul săptămânii trecute nu le-a permis traficanţilor să transfere drogurile pe o altă ambarcaţiune, cum îşi planificaseră iniţial, situaţie care i-a forţat să se îndrepte către coastă, unde în noaptea de sâmbătă spre duminică au provocat scufundarea submarinului la mică adâncime şi l-au abandonat acolo. Manevra a fost detectată de o patrulă a Gărzii de Coastă spaniole cu echipamente de vedere pe timp de noapte, fiind astfel localizat submarinul şi observată fuga traficanţilor de la bord, unul fiind arestat cu costumul de scafandru pe el, iar al doilea a fost reţinut duminică dimineaţa.

Ei au recunoscut că vin din Columbia şi au navigat circa 20 de zile traversând Atlanticul. Continuă investigaţiile pentru a determina originea precisă a drogurilor şi celelalte persoane sau grupări aflate în spatele acestui transport, autorităţile fiind de părere că numai o organizaţie puternică poate realiza o operaţiune de trafic de stupefiante de o asemenea anvergură.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Vești bune pentru șoferi: Dispare amenda automată pentru lipsa rovinietei

Vești bune pentru șoferi: Dispare amenda automată pentru lipsa rovinietei Vești bune pentru șoferi. Amenda automată pentru lipsa rovinietei pe drumurile naționale ar putea dispărea....

Misterul disparițiilor cercetătorilor ruși. Temerile lui Putin

Misterul disparițiilor cercetătorilor ruși. Temerile lui Putin În ultimii șase ani, 12 cercetători ruși implicați în dezvoltarea rachetelor hipersonice au fost arestați, iar unii au...

Piloții ucraineni de pe F-16 au fost nevoiți să schimbe dramatic modul în care zboară. ‘Vechile obiceiuri mor greu’

Piloții ucraineni de pe F-16 au fost nevoiți să schimbe dramatic modul în care zboară. 'Vechile obiceiuri mor greu' Piloții ucraineni de F-16 au fost...

Papa Francisc face apel la o ‘încetare imediată a focului’ în Orientul Mijlociu şi la eliberarea ostaticilor israelieni

Papa Francisc face apel la o 'încetare imediată a focului' în Orientul Mijlociu şi la eliberarea ostaticilor israelieni Papa Francisc a făcut din nou apel...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.