Poliţia turcă a arestat 11 persoane după un scurt marş Pride LGBTQ+

Publicat:

Poliţia turcă a arestat 11 persoane după un scurt marş Pride LGBTQ+

Poliţia turcă a arestat duminică 11 persoane la Istanbul, la finalul unui scurt marş Pride LGBTQ+ ce fusese interzis de autorităţi, au anunţat organizatorii săi, informează AFP, potrivit stiripesurse.ro.

Arborând drapele-curcubeu şi scandând diverse sloganuri, mai multe sute de manifestanţi au reuşit să defileze vreo zece minute pe bulevardul Bagdad, una dintre arterele cele mai celebre ale metropolei turce, înainte de a se dispersa subit în încercarea de a scăpa de poliţie.


Citeşte şi: Extrema dreaptă câştigă detaşat alegerile din Franţa – Stiripesurse.md

Unsprezece dintre ei au fost arestaţi pentru că au bravat interdicţia autorităţilor, au anunţat duminică seara organizatorii marşului pe reţeaua socială X. Doi jurnalişti ai AFP au fost martorii mai multor arestări.

Poliţia turcă a arestat 11 persoane după un scurt marş Pride LGBTQ+

Autorităţile locale au interzis marşul, ca în fiecare an din 2015 încoace, denunţând apeluri de a manifesta din partea unor “grupuri ilegale”.

Pe celălalt mal al oraşului Istanbul, marele palat Taksim, altădată important loc de contestare a puterii islamo-conservatoare, a fost încercuit duminică dimineaţa, în timp ce poliţişti, desfăşuraţi în număr mare, filtrau căile de acces spre marele bulevard pietonal Istiklal.

Mai multe staţii de metrou din jur au fost de asemenea închise.

Poliţia turcă a arestat 11 persoane după un scurt marş Pride LGBTQ+

“Miile voastre de poliţişti, elicopterele voastre şi interdicţiile voastre nu ne vor opri. Toate străzile acestui oraş sunt ale noastre”, au clamat organizatorii marşului într-un comunicat.

Homosexualitatea nu este reprimată penal în Turcia, însă homofobia este larg răspândită în această ţară, până la vârful statului, preşedintele Recep Tayyip Erdogan calificând regulat membrii comunităţii LGBTQ+ drept “perverşi” şi “o ameninţare la adresa familiei tradiţionale”.

Până în 2014, la Istanbul, cel mai mare oraş din Turcia, puteau fi văzuţi defilând mii de LGBTQ+, revendicându-şi identitatea şi sfidând guvernul islamo-conservator, la putere din 2002.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost reţinut pentru migrație ilegală în Turcia

Un moldovean a fost reţinut pentru migrație ilegală în Turcia Un bărbat din R.Moldova a fost reținut de autoritățile din Turcia, fiind implicat într-o schemă...

Vladimir Putin a ajuns în Kazahstan

Vladimir Putin a ajuns în Kazahstan Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit la Astana, capitala Kazahstanului, pentru a participa la un summit regional şi pentru...

Tauber cere sancționarea ministrului Perciun și deputatului Marian pentru „consum de alcool în public”

Tauber cere sancționarea ministrului Perciun și deputatului Marian pentru „consum de alcool în public” Deputata Marina Tauber cere sancționarea ministrului Educației Dan Perciun și a...

Tot mai mulţi democraţi pun la îndoială stare de sănătate a lui Joe Biden

Tot mai mulţi democraţi pun la îndoială stare de sănătate a lui Joe Biden Parlamentari democraţi au început marţi să pună sub semnul întrebării în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.