X

Poliţia ucraineană a arestat două persoane suspectate de incendierea unui vehicul militar la ordinul unor ‘servicii inamice’

Poliţia ucraineană a arestat două persoane suspectate de incendierea unui vehicul militar la ordinul unor ‘servicii inamice’

Poliţia ucraineană a anunţat luni arestarea a două persoane suspectate de incendierea unui vehicul militar în vestul ţării la ordinul unor “servicii speciale inamice”, autorităţile suspectând Rusia de orchestrarea acestui tip de sabotaj pentru a “destabiliza” Ucraina, informează AFP.

O femeie de 24 de ani şi vecinul său de 40 de ani au fost arestaţi în regiunea Ivano-Frankivsk, au anunţat forţele de ordine regionale şi Serviciile de Securitate Ucrainene (SBU), potrivit stiripesurse.

Citește și: Aproape 46% dintre moldoveni vor modificarea Constituţiei pentru aderarea la UE (sondaj)

Potrivit poliţiei, cei doi “au acţionat la ordinul serviciilor speciale inamice”, aluzie clară la Rusia, care nu a fost însă numită în acest comunicat.

Femeii, care căuta un loc de muncă part time pe internet, i s-au propus bani pentru a incendia vehicule militare, potrivit forţelor de ordine. Ulterior, ea a recrutat un vecin cu care a incendiat un vehicul filmându-se, potrivit aceleiaşi surse.

Ei riscă până la zece ani de închisoare, potrivit autorităţilor.

Autorităţile ucrainene suspectează serviciile speciale ruse că încearcă să recruteze ucraineni pentru “a avaria” echipamente militare, a declarat pentru AFP Olena Berejna, purtătoare de cuvânt a poliţiei naţionale.

Căutând să “creeze percepţia” existenţei unei reţele secrete de ucrainene care se opun autorităţilor, Rusia vrea să “destabilizeze” societatea ucraineană şi “să submineze autoritatea” statului, a afirmat ea.

Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

Peste 200 de incendii criminale împotriva unor vehicule militare au fost înregistrate de la începutul anului, a precizat purtătoarea de cuvânt, subliniind că un sfert dintre persoanele arestate erau minore. Serviciile ruse le recrutează pe reţelele sociale promiţându-le “bani uşori” în schimbul incendierii unui vehicul, potrivit Olenei Berejna.

Autorităţile ruse acuză la rândul lor regulat serviciile ucrainene că recrutează pe internet cetăţeni ruşi sau că îi manipulează pentru a-i determina să comită acte de sabotaj în schimbul unei retribuţii.

Tags: Ivano-Frankivskpolitiarusiaucraina
Externe