X

Politica ‘zero-Covid’ a Chinei riscă să afecteze economia globală

Strategia ‘zero-Covid’ a Chinei riscă să deraieze economia globală și să crească inflația, a avertizat fostul guvernator al Băncii Angliei, Mark Carney, pe fondul temerilor de închidere în masă a fabricilor înainte de Crăciun.

El a îndemnat țara comunistă să-și reconsidere abordarea față de Covid, după ce câteva cazuri au declanșat închiderea unor orașe întregi și au împins a doua cea mai mare economie din lume spre recesiune, transmite The Telegraph şi msn.com.

Carney a vorbit la un podcast LBC despre China, care va trebui să „evolueze sau să pivoteze” spre gestionarea bolii prin vaccinări, adăugând: „Există consecințe economice reale ale unei politici dure, zero, care este menținută”.

Mark Williams, șeful Asia la Capital Economics, a declarat că China riscă o recesiune tehnică după ce opririle din vară au șters aproximativ 5% din economia sa între iulie și septembrie.

Carney, care este acum reprezentantul Națiunilor Unite pentru schimbările climatice, a spus că eșecul de a schimba cursul ar avea consecințe globale grave, având în vedere rolul Chinei de atelier de lucru și cel mai mare exportator de mărfuri din lume.

El a adăugat: „Dacă nu o fac – dacă acest lucru este întârziat substanțial – atunci vom continua să avem o serie de întreruperi în ceea ce privește lanțurile de aprovizionare și acele fricțiuni și presiuni inflaționiste care provin din acestea”.

China s-a dovedit abilă în combaterea primului val de Covid când boala a apărut în Wuhan la sfârșitul anului 2019, impunând restricții severe care au oprit focarele în masă în interiorul granițelor sale, deoarece SUA și Europa erau copleșite de infecții.

Marea Britanie și alte economii majore au folosit de atunci programe de vaccinare în masă pentru a-și redeschide economiile, în ciuda faptului că boala continuă să se răspândească.

Dar, deși se pare că China a administrat suficiente vaccinuri pentru a acoperi pe deplin 84% din populația țării, încă adoptă o abordare de toleranță zero față de coronavirus.

Trei orașe chineze cu o populație de 6 milioane au fost închise la sfârșitul lunii trecute, iar locurile de muncă individuale, blocurile de locuințe și școlile din alte părți ale țării au fost, de asemenea, închise.

În ciuda acestor restricții severe, virusul a fost acum detectat în 20 de provincii.

Părți din Beijing au fost forțate să intre în izolare ieri, chiar dacă o întâlnire cheie a Partidului Comunist din capitală a consolidat autoritatea președintelui Xi Jinping.

China a provocat haos în lanțurile globale de aprovizionare în august prin închiderea parțială a unui port important timp de două săptămâni după ce un singur lucrător a fost testat pozitiv pentru varianta delta și există temeri că vor fi luate din nou măsuri similare în lunile următoare.

Conducerea țării este disperată să controleze focarul înainte de Jocurile Olimpice de iarnă din februarie de la Beijing prin abordarea zero-Covid, dar Carney a subliniat impactul „foarte, foarte perturbator” al măsurilor extreme.

„Ceea ce am văzut în Marea Britanie și în alte țări este o capacitate mai mare de a trăi cu Covid. China și altele vor trebui să evolueze sau să pivoteze, în funcție de modul în care o spuneți, spre gestionarea Covid, ajutată de vaccinări, ajutată de rapel, potențial ajutată de îmbunătățirile terapeutice, pe care începem să le vedem, pentru a-l gestiona.”, spune britanicul.

Amenințarea unei perturbări mai lungi este probabil să crească presiunea asupra Băncii Angliei de a majora dobânzile. Banca estimează că inflația va ajunge la 5% anul viitor, cea mai mare din 2011.

Craig Botham, economist-șef pentru China la Pantheon Macroeconomics, a declarat: „Dacă te simți atât de greu cu un focar, atunci acesta continuă să lovească activitatea și este foarte greu pentru companii să prezică și să se adapteze la asta.

„Cred că l-ai numi un șoc stagflaționist într-adevăr, pentru că întrerupe activitatea economică pentru o perioadă de timp și crește prețurile. Se adaugă la durerile de cap pentru bancherii centrali dacă așa ceva se transmite la nivel internațional.”

Jonathan Ashworth, economist privind China la Fathom Consulting, a declarat: „Inflația este foarte mare la nivel global, oricum.
„Așadar, orice se adaugă la problemele de aprovizionare la nivel global provenind din China, riscul este să adauge presiuni în sus asupra inflației. Când există vreo problemă într-o țară, o țară mare precum China, o exportă în mod natural în alte țări.”

China a declanșat, de asemenea, achiziții de panică săptămâna trecută, după ce şi-a îndemnat populaţia să se aprovizioneze cu alimente esențiale pentru a face față unei ierni cu posibile opriri, după ce inundațiile au afectat recoltele din octombrie, dublând prețul unor produse de bază.

Creșterea prețurilor cărbunelui a forțat ţara între timp să accepte întreruperi temporare și a afectat capacitatea fabricilor de a răspunde cererii în creștere din cauza unei economii globale care se reînnoiește.

Până la 10 noiembrie, China a raportat 98.000 de cazuri de Covid și 4.636 de decese în total.

Tags: BeijingChinaCovidcovid-19economiemarea britanieMark CarneyWuhan
Categorii: PoliticăȘtirile zilei