Politicianul care și-a făcut o grupare paramilitară în Slovenia a fost condamnat la închisoare

Publicat:

Ultranaţionalistul sloven Andrej Sisko, care conduce o miliţie paramilitară, a fost condamnat vineri de tribunalul din Maribor (nord) la o pedeapsă de opt luni de închisoare pentru ”incitare la acţiune violentă împotriva ordinii constituţionale”, relatează AFP, potrivit agerpres.

”O societate democratică (…) nu poate fi ameninţată. Trebuie puse limite clare pentru a împiedica subminarea bazelor sale”, a estimat tribunalul din Maribor care a pronunţat sancţiunea.


Citește și: American Airlines își suspendă zborurile spre Venezuela

Ultranaţionalistul Andrej Siska a pus în scenă, la începutul lui septembrie, în înregistrări video difuzate pe internet, reuniunea unei miliţii paramilitare ce defila în nord-estul ţării şi care reunea zeci de partizani, îmbrăcaţi în costume de camuflaj, mascaţi şi înarmaţi, unii dintre ei cu topoare şi bâte.

Andrej Sisko (49 de ani), şeful unui mic partid de extrema dreaptă – Mişcarea pentru o Slovenie unită – şi candidat perdant la alegerile prezidenţiale din 2017 (2,2 % din sufragii), a decretat în iunie 2017 independenţa regiunii Stajerska, care se învecinează cu Austria, şi a înfiinţat ”o gardă” pentru ”a o proteja”.

Unul dintre acoliţii săi a primit o pedeapsă de trei luni de închisoare.

Citește și: Alegeri în Ucraina: Generația MAIDAN, între eșecuri, dezamăgiri și perseverență

Aceasta este prima dată când un sloven este condamnat pentru capul de acuzare ”incitare la acţiune violentă împotriva ordinii constituţionale” de la declararea independenţei, în 1991, a acestei foste republici iugoslave.

În Slovenia, ţară membră a Uniunii Europene guvernată de o coaliţie de centru-stânga, extrema dreaptă ocupă un loc marginal în spaţiul politic. Partidul lui Sisko a obţinut 0,6 % din voturi la alegerile legislative din iunie 2018. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un angajat al Crucii Roșii Germane a fost condamnat la moarte în Belarus

Un angajat al Crucii Roșii Germane a fost condamnat la moarte în Belarus La sfârșitul lunii iunie, Tribunalul Regional Minsk l-a condamnat la moarte pe...

Franța a interzis jurnaliștilor și fizioterapeuților din Rusia și Belarus să participe la Jocurile Olimpice

Franța a interzis jurnaliștilor și fizioterapeuților din Rusia și Belarus să participe la Jocurile Olimpice Autoritățile din Franța, temându-se de posibili „spioni”, au refuzat accesul...

Barcelona va majora taxa pentru pasagerii navelor de croazieră care fac escală în oraş

Barcelona va majora taxa pentru pasagerii navelor de croazieră care fac escală în oraş Barcelona va majora taxa plătită de pasagerii navelor de croazieră care...

Mircea Baciu, primul moldovean care a cucerit cele mai înalte șapte vârfuri ale lumii

Mircea Baciu, primul moldovean care a cucerit cele mai înalte șapte vârfuri ale lumii Alpinistul Mircea Baciu este primul moldovean care a ajuns pe cele...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.