X

Politicianul care și-a făcut o grupare paramilitară în Slovenia a fost condamnat la închisoare

Ultranaţionalistul sloven Andrej Sisko, care conduce o miliţie paramilitară, a fost condamnat vineri de tribunalul din Maribor (nord) la o pedeapsă de opt luni de închisoare pentru ”incitare la acţiune violentă împotriva ordinii constituţionale”, relatează AFP, potrivit agerpres.

”O societate democratică (…) nu poate fi ameninţată. Trebuie puse limite clare pentru a împiedica subminarea bazelor sale”, a estimat tribunalul din Maribor care a pronunţat sancţiunea.

Citește și: American Airlines își suspendă zborurile spre Venezuela

Ultranaţionalistul Andrej Siska a pus în scenă, la începutul lui septembrie, în înregistrări video difuzate pe internet, reuniunea unei miliţii paramilitare ce defila în nord-estul ţării şi care reunea zeci de partizani, îmbrăcaţi în costume de camuflaj, mascaţi şi înarmaţi, unii dintre ei cu topoare şi bâte.

Andrej Sisko (49 de ani), şeful unui mic partid de extrema dreaptă – Mişcarea pentru o Slovenie unită – şi candidat perdant la alegerile prezidenţiale din 2017 (2,2 % din sufragii), a decretat în iunie 2017 independenţa regiunii Stajerska, care se învecinează cu Austria, şi a înfiinţat ”o gardă” pentru ”a o proteja”.

Unul dintre acoliţii săi a primit o pedeapsă de trei luni de închisoare.

Citește și: Alegeri în Ucraina: Generația MAIDAN, între eșecuri, dezamăgiri și perseverență

Aceasta este prima dată când un sloven este condamnat pentru capul de acuzare ”incitare la acţiune violentă împotriva ordinii constituţionale” de la declararea independenţei, în 1991, a acestei foste republici iugoslave.

În Slovenia, ţară membră a Uniunii Europene guvernată de o coaliţie de centru-stânga, extrema dreaptă ocupă un loc marginal în spaţiul politic. Partidul lui Sisko a obţinut 0,6 % din voturi la alegerile legislative din iunie 2018. 

Tags: Andrej Siskomaribormiliţie paramilitarăMişcarea pentru o Slovenie unităsloveniaStajerska
Categorii: Diaspora