X

Politicienii germani critică decizia de acordare a Ordinului de Merit fostului preşedinte al BCE Mario Draghi

Decizia preşedintelui Germaniei de a-l decora cu Ordinul de Merit al Republicii Federale Germania pe fostul preşedinte italian al Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a generat un val de critici din partea politicienilor conservatori germani, transmite DPA, potrivit agerpres.

Draghi urmează să primească vineri la Berlin distincţia Ordinul de Merit al Republicii Federale Germania din partea preşedintelui Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. Această distincţie este acordată cetăţenilor germani sau străini pentru realizările lor politice, economice, sociale sau intelectuale.

Citește și : Trump neagă afirmaţiile lui Bolton privind dosarul ucrainean

“Politicile BCE sub mandatul lui Draghi nu doar i-au expropriat fără încetare pe deponenţii germanii, dar au diminuat şi planurile de pensii pentru milioane de persoane din Germania”, a declarat Axel Fischer, un parlamentar din partea Uniunii Creştin-Democrate (CDU) pentru cotidianul Bild. “După părerea mea, nu merită o distincţie germană pentru acest lucru. Politica sa monetară a fost, posibil, de ajutor pentru unele state din sudul Europei, dar nu pentru zona euro şi cu siguranţă nu pentru Germania”, a adăugat Fischer.

La rândul său, Markus Blume, secretarul general al CSU (Uniunea Creştin-Socială, filiala bavareză a CDU), a criticat şi el decizia de a acorda Ordinul de Merit al Republicii Federale Germania lui Mario Draghi, apreciind că italianul a salvat, poate, zona euro, dar pe seama deponenţilor germani.

Draghi a condus BCE timp de opt ani. Italianul a folosit toate instrumentele pentru a lupta cu inflaţia scăzută şi stagnarea economică din zona euro, recurgând la dobânzi zero, penalizări pentru băncile care îşi depozitează excesul de lichidităţi la banca centrală şi achiziţii de obligaţiuni.

Citește și : Leo Varadkar îi cere Uniunii Europene să protejeze interesele Irlandei după Brexit

Momentul definitoriu al mandatului de opt ani al lui Draghi în fruntea BCE este o declaraţie a sa din 12 iulie 2012, când a anunţat că “BCE va face tot ce este necesar pentru a apăra euro şi, credeţi-mă, va fi suficient”. Această promisiune, însoţită de asigurarea că va cumpăra cantităţi nelimitate de obligaţiuni guvernamentale, dacă va fi nevoie, a calmat presiunile de pe pieţele financiare şi a salvat uniunea monetară de la dezastru.

Cu toate acestea, dobânzile negative şi programele de achiziţii de obligaţiuni l-au făcut pe Draghi foarte nepopular în mass-media din Germania. La aceasta a contribuit şi faptul că italianul nu a reuşit să stăpânească limba germană în cei opt ani în care a fost preşedinte al BCE. Poate că încercarea cea mai faimoasă a italianului a fost expresia germană ”nein zu allem” (nu la orice) pe care a utilizat-o corect în 2012 şi din nou în 2016, pentru a critica rezistenţa faţă de politicile sale radicale.

Tags: BCECDUCSUFrank-Walter SteinmeiergermaniaMario Draghi
Categorii: Diaspora