Politicienii și demnitarii de stat, lideri în inițierea proceselor judiciare împotriva jurnaliștilor (raport)

Publicat:

Politicienii și demnitarii de stat, lideri în inițierea proceselor judiciare împotriva jurnaliștilor (raport)

Politicienii și demnitarii de stat sunt persoanele care inițiază cel mai des procese judiciare împotriva jurnaliștilor. Aceste cauze sunt examinate de trei ori mai lent decât toate cauzele civile în ansamblu. Constatările se conțin într-un studiu realizat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova, care a analizat hotărârile judecătorești irevocabile, emise în ultimii cinci ani ce au vizat libertatea de exprimare a mass-mediei, transmite IPN.

Studiul arată că două treimi din acțiunile judecătorești au atacat direct instituțiile mass-media, iar mai mult de jumătate din reclamanți sunt politicieni sau demnitari de stat, chiar dacă aceștia ar trebui să manifeste un grad mai înalt de toleranță față de criticile aduse de mass-media. Potrivit cercetării, peste 70% din acțiuni au fost respinse de instanța de judecată, sugerând că intenția reclamanților a fost, de fapt, intimidarea și aducerea la tăcere a jurnaliștilor, potrivit deschide.md.


Citește și: Moldova îşi trimite militarii în Somalia

Autorii cercetării, care au analizat 37 de cauze irevocabile emise în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2023, precizează că aplicarea legislației naționale de către instanțele de judecată este uniformă. Judecătorii au distins clar între fapte și judecăți de valoare, au recunoscut statutul de persoană publică al reclamantului și au subliniat că libertatea de exprimare primează în fața dreptului la apărarea onoarei și demnității, în special atunci când subiectele discutate sunt de interes public.

„Din păcate, în jurisprudența națională persistă cazuri care au avut drept scop intimidarea jurnaliștilor și descurajarea dezbaterilor publice, fenomen recunoscut la nivel internațional ca „SLAPP”. Astfel de inițiative, chiar dacă sunt respinse în cele din urmă, au un efect negativ asupra jurnaliștilor și asupra instituțiilor media, care trebuie să suporte cheltuieli judiciare, incertitudine, consum de timp și energie”, a declarat Andrei Nasu, consilier juridic CRJM.

Cercetarea juridică include și o analiză a legislației naționale și europene, subliniind importanța creării unor mecanisme legale pentru a reduce impactul negativ al proceselor de judecată abuzive împotriva jurnaliștilor, ținând cont de mecanismele deja stabilite de legislația Uniunii Europene și recomandările Consiliului Europei.

„Unul din obiectivele acestui studiu a fost, inclusiv, de a examina modul în care legislația națională poate integra directivele europene ce vizează protecția jurnaliștilor atunci când sunt vizați în litigii abuzive. De aceea, cercetarea include și o serie de recomandări pentru mai multe instituții guvernamentale și organizații ale societății civile responsabile sau specializate în domeniul mass-media”, a declarat președintele CRJM, Ilie Chirtoacă.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Autorii studiului accentuează că, deși legislația națională oferă mecanisme de protecție a libertății de exprimare a mass-mediei, acestea ar putea fi insuficiente atunci când reclamantul este persoană sau organizație cu putere și resurse financiare semnificative. Garanțiile generale, taxele de stat și de timbru, sunt puțin eficiente împotriva reclamanților influenți, care pot iniția multiple procese judiciare anevoioase, lungi și solicitante, cu scopul de a intimida sursele mass-media incomode și a le reduce la tăcere. Persoanele rău intenționate au posibilitatea de a implica reprezentanții mass-mediei într-o multitudine de procese judiciare, chiar dacă acestea sunt lipsite de temei și nu au șanse de succes. Scopul acestora este de a dispersa energia pârâților și de a perturba activitatea lor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Fundașul Hector Crecesco a semnat cu Feyenoord Rotterdam

Fundașul Hector Crecesco a semnat cu Feyenoord Rotterdam Un moldovean va juca în una dintre cele mai bune academii de fotbal olandeze. Este vorba de...

Încă doi preoți au părăsit Mitropolia Moldovei

Încă doi preoți au părăsit Mitropolia Moldovei Doi preoți au fost opriți din a oficia slujbe religioase, începând cu data de 5 iulie curent, anunță...

‘Ruda implicată în accident’ – Sute de mii de lei, obținute de escroci în doar o seară

'Ruda implicată în accident' - Sute de mii de lei, obținute de escroci în doar o seară Poliția Republicii Moldova anunță că aseară escrocii au...

Fraţii Andrew și Tristan Tate pot părăsi România

Fraţii Andrew și Tristan Tate pot părăsi România Tribunalul Bucureşti a decis ca Andrew Tate şi Tristan Tate să fie cercetaţi în continuare sub control...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.