Politico: Aliații SUA din NATO au tot mai multe îndoieli cu privire la vârsta, sănătatea și șansele de realegere ale lui Biden

Publicat:

Politico: Aliații SUA din NATO au tot mai multe îndoieli cu privire la vârsta, sănătatea și șansele de realegere ale lui Biden

Diplomații și liderii mondiali își exprimă „îngrijorările grave” cu privire la vârsta și sănătatea președintelui american Joe Biden și la capacitatea acestuia de a câștiga președinția, în timp ce se pregătesc pentru un summit NATO în iulie, relatează Politico care citează 20 de surse legate de alianță.

Interlocutorii publicației suțin în majoritate realegerea lui Biden, temându-se de revenirea lui Donald Trump, dar au reacționat la prestația actualului președinte american în dezbateri „cu anxietate și teamă”. Acum, Biden trebuie să-și convingă aliații că nu numai că este pregătit pentru lupta electorală, dar va și depăși criza politică pentru a rămâne în cursă, scrie Politico, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

„Nu este nevoie de un geniu pentru a vedea că președintele este bătrân. Nu suntem siguri că, chiar dacă va câștiga, va putea rezista încă patru ani”, a declarat publicației un oficial dintr-o țară europeană membră NATO.

Un alt oficial UE a declarat că dezbaterea a fost „dureroasă de urmărit”. „Cu toții ne dorim ca Biden să fie reales pentru a evita să fim nevoiți să interacționăm din nou cu Trump, dar acest lucru nu este foarte încurajator”, a declarat sursa pentru Politico.

Diplomații care au vorbit cu publicația au declarat că îngrijorarea nu se referă atât la sănătatea lui Biden, cât la poziția sa politică și la șansele sale de realegere. „Cred că va fi foarte dificil pentru el să își continue campania și să rămână în ea”, a declarat un diplomat de rang înalt din UE, adăugând că, în timp ce Partidul Democrat decide asupra unui posibil înlocuitor, ar trebui „să analizeze toate opțiunile”.

Aliații SUA sunt preocupați în special de securitatea țărilor europene, mai ales în cazul unei posibile victorii a lui Trump, care a declarat că țările care subfinanțează alianța vor trebui să se apere singure. „Vorbim mai mult despre propria noastră apărare pentru că se pare că Trump se întoarce”, a declarat un oficial NATO după dezbaterea Biden-Trump.

În plus, după cum scrie Politico, unii aliați NATO ai SUA „nu sunt pe deplin mulțumiți” de mandatul lui Biden și de abordarea sa pas cu pas pentru furnizarea de arme Ucrainei și autorizarea loviturilor cu rază lungă de acțiune. O mare parte din această nemulțumire, potrivit Politico, provine din țările est-europene.

Dezbaterea Biden-Trump i-a făcut pe mulți dintre susținătorii actualului președinte să se îndoiască de capacitatea acestuia de a conduce țara pentru încă patru ani. Un grup de donatori ai Partidului Democrat i-au cerut lui Biden să se retragă din cursa prezidențială, însă acesta a declarat că va rămâne în cursă și a numit prestația sa „un episod nefericit”.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Donald Trump a criticat în mod repetat țările NATO pentru că nu au contribuit financiar suficient la alianță în timpul președinției sale. El a cerut ca țările europene să cheltuiască cel puțin 2% din PIB pentru finanțarea NATO și a afirmat că cele care nu îndeplinesc această cifră nu vor putea conta pe sprijinul SUA dacă sunt atacate.

Summitul NATO va avea loc la Washington între 9 și 11 iulie. În acest an, alianța își sărbătorește și cea de-a 75-a aniversare, iar programul summitului include cel puțin discursul de deschidere al lui Biden, o reuniune de trei ore și o cină cu liderii mondiali. După cum notează Politico, președintele american, în calitate de gazdă a summitului, nu va putea lipsi de la reuniuni și evenimente oficiale.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Peste 50 de milioane de euro vor fi investiți pentru reabilitarea energetică a circa 50 de școli

Peste 50 de milioane de euro vor fi investiți pentru reabilitarea energetică a circa 50 de școli Peste 50 de milioane de euro vor fi...

Putin cere controlarea minării de criptomonede, ca urmare a consumului ridicat de electricitate

Putin cere controlarea minării de criptomonede, ca urmare a consumului ridicat de electricitate Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat miercuri asupra "creşterii necontrolate" a consumului...

Siegfried Mureșan: Parlamentul European solicită sprijin pentru R. Moldova în procesul de aderare

Siegfried Mureșan: Parlamentul European solicită sprijin pentru R. Moldova în procesul de aderare Parlamentul European a adoptat astăzi, cu largă majoritate, o rezoluție „prin care...

Ploaia a făcut prăpăd în raionul Glodeni: Copaci doborâți și fire electrice rupte

Ploaia a făcut prăpăd în raionul Glodeni: Copaci doborâți și fire electrice rupte Ploile de astăzi au făcut ravagii în raionul Glodeni. Mai mulți copaci...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.