POLITICO: Kamala Harris, noul sac de box al Rusiei

Publicat:

POLITICO: Kamala Harris, noul sac de box al Rusiei

Ieşirea lui Joe Biden din cursa pentru alegerile prezidenţiale a luat prin surprindere inclusiv Moscova. Şi în timp ce Kremlinul mimează indiferenţa, armata sa de propagandişti îşi desfăşoară întregul arsenal rasist şi sexist la adresa Kamalei Harris, scrie POLITICO.

Din momentul în care preşedintele american Joe Biden s-a retras din cursa pentru preşedinţie şi a susţinut-o, duminică, pe Kamala Harris în locul său, propagandiştii ruşi au stârnit o furtună de rasism, sexism şi conspiraţii fără limite. Confruntat cu turbulenţele politice de la Washington, principalul duşman geopolitic al Rusiei, Kremlinul a mimat reţinerea. Dar soldaţii săi din sfera dezinformării în limba rusă au făcut mai mult decât să compenseze, arată POLITICO, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

“Kamala cu butonul nuclear este mai rea decât o maimuţă cu o grenadă”, a declarat Andrei Sidorov, decanul departamentului de politică globală de la Universitatea de Stat din Moscova, o instituţie cândva foarte respectată, duminică seară, la principala emisiune săptămânală a televiziunii de stat.  Gazda emisiunii, Vladimir Soloviov, şi-a făcut cunoscute propriile sentimente, prezentând un clip în care candidatul republican Donald Trump comenta râsul lui Harris ca fiind un semn că aceasta este “nebună”, urmat de o compilaţie de clipuri în care Harris, desigur, râdea.

Tonul caustic al lui Sidorov şi Soloviov a oferit un contrast puternic cu cel al purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în aceeaşi seară, care a mimat distanţarea rece, spunând că, cu patru luni înainte de alegeri, “multe se pot schimba”.

“Prioritatea pentru noi este să ne atingem obiectivele operaţiunii militare speciale”, a adăugat el, folosind un eufemism al Kremlinului pentru războiul de agresiune din Ucraina. Liderul rus Vladimir Putin, a sugerat adesea Peskov, are lucruri mai importante în minte decât conflictele dintre duşmanii săi politici de peste ocean.

Dar, în ciuda faptului că se dau drept neutri şi insistă de nenumărate ori că Moscova nu intervine în afacerile interne ale ţărilor (în ciuda dovezilor privind amestecul Rusiei în alegerile americane din 2016), propagandiştii ruşi spun o poveste foarte diferită şi foarte tendenţioasă. Cu Moscova în al treilea an de război împotriva Ucrainei, ei au profitat de haosul din Statele Unite pentru a prezenta Rusia ca fiind superioară Occidentului şi pentru a distrage atenţia de la problemele interne.

Emisiunile media de stat şi nenumăratele postări ale comentatorilor pro-Kremlin de pe reţelele sociale au oferit iteraţii ale aceleiaşi mantre: Biden este un ratat, Harris este răul absolut, iar democraţia americană este fundamental distrusă (un aspect susţinut şi de Trump), notează POLITICO.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, care acţionează adesea ca un câine de atac al Kremlinului, a solicitat duminică o anchetă privind “coluziunea dintre mass-media americane şi anumite cercuri politice pentru a ascunde adevărul despre starea mintală (a lui Biden), manipulând opinia publică în beneficiul unui partid politic (democraţii)”. Prezentă la emisiunea lui Soloviov mai târziu în acea seară, ea a atacat din nou democraţia americană spunând că “toată lumea ştie” că nu Biden a scris declaraţia prin care anunţa că se retrage. “Singurul lucru care este încă o chestiune de ghicit este dacă el a citit-o sau nu”, a comentat ea sarcastic.

Însă cele mai dure critici i-au fost rezervate Kamalei Harris. Deşi Kremlinul a declarat luni că Harris nu a avut niciodată niciun contact direct cu Putin, ea a numit războiul Rusiei “barbar şi inuman” şi pe Putin un “imperialist autoritar”. Fără a preciza la ce remarci se referă, Peskov a acuzat-o luni pe Harris de “retorică neprietenoasă”.

Deşi nu a fost nominalizată oficial, Harris pare să fi fost deja desemnată drept ţintă principală de către propagandiştii Rusiei, în majoritate bărbaţi albi. “Întregul stat paralel o va susţine pe Harris”, a scris pe Telegram Serghei Markov, un analist apropiat Kremlinului. “Toţi aliaţii, mai ales Europa, o vor susţine pe Harris”, a arătat el. “Acest lucru ar putea deveni important în cazul în care votul este falsificat”, aşa cum a fost în 2020, a continuat el să afirme în mod fals, când “ţările europene au recunoscut imediat rezultatul, contribuind astfel la respingerea afirmaţiilor privind fraudarea”, a arătat analistul, reluând de fapt afirmaţiile false ale lui Trump.

Propagandistul rus Serghei Mardan a intervenit, de asemenea, în dezbatere. “Statul paralel chiar plănuieşte să aleagă o babă ca preşedinte”, a scris el, folosind termenul rusesc depreciativ pentru o femeie în vârstă. “Cred că Zelenski este foarte speriat acum”, a adăugat el.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Cu toate acestea, remarcă POLITICO, niciunul dintre aceste comentarii nu a ajuns pe prima pagină a agenţiei oficiale de presă TASS. În schimb, agenţia de ştiri de stat a publicat un comentariu din partea consilierului lui Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, căruia îi place să ameninţe Occidentul cu anihilarea nucleară. Într-o postare pe Telegram, duminică târziu, Medvedev scrisese: “Biden e terminat … Îi dorim multă sănătate. Obiectivele operaţiunii militare speciale vor fi atinse”. Explicând comentariile şefului său, consilierul lui Medvedev a declarat pentru TASS că, deşi Medvedev nu a avut o relaţie bună cu Biden, el este rus, “iar ruşii nu pot dori niciodată moartea celor în vârstă”.

Ucrainenii în vârstă par să fie excepţia de la această regulă, adaugă în loc de concluzie POLITICO.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ministrul Apărării, întrevederi de rămas bun cu ambasadorii Ucrainei și Norvegiei

Ministrul Apărării, întrevederi de rămas bun cu ambasadorii Ucrainei și Norvegiei Cooperarea bilaterală în domeniul apărării dintre R. Moldova și Norvegia, analiza oportunităților de asistență...

Ucraina discută cu R.Moldova despre extrădarea ucrainenilor care fug de înrolare

Ucraina discută cu R.Moldova despre extrădarea ucrainenilor care fug de înrolare Ucraina discută cu Republica Moldova despre extrădarea ucrainenilor care fug de înrolare, intră ilegal...

În R.Moldova va fi lansată o platforma dedicată tranzacționării valorilor mobiliare de stat

În R.Moldova va fi lansată o platforma dedicată tranzacționării valorilor mobiliare de stat În Republica Moldova va fi lansată platforma eVMS.md dedicată tranzacționării valorilor mobiliare...

Taxa de studiu la universităţile din R.Moldova a crescut

Taxa de studiu la universităţile din R.Moldova a crescut Taxa de studiu la universităţile din Republica Moldova a crescut. Potrivit autorităților, asta se datorează inflaţiei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.