X

Poliţişti răniţi în cursul unei manifestaţii a unor tineri şomeri în centrul Algeriei

Cel puţin 24 de poliţişti au fost răniţi, dintre care unii grav, în centrul Algeriei, în cursul unor violenţe între forţele de ordine şi tineri şomeri care manifestau, a relatat miercuri agenţia oficială de presă APS, citată de AFP, potrivit agerpres.

Tineri şomeri care cereau locuri de muncă blochează de la jumătatea lunii aprilie accesul la o întreprindere petrolieră în subprefectura Tinerkouk, la circa 800 km sud de Alger, paralizând activităţile, potrivit APS.

Citește și : Germania suspendă instructajul trupelor irakiene

Marţi, manifestanţii au fost evacuaţi de către forţele de ordine şi ei s-au deplasat apoi într-un alt cartier al oraşului, unde au blocat accesul în primărie şi subprefectură.

Intervenţia poliţiei pentru eliberarea clădirilor a provocat confruntări cu protestatarii, care au incendiat subprefectura şi au jefuit echipamente.

Manifestanţii au aruncat cu pietre în poliţie, care a recurs la gaze lacrimogene pentru a-i dispersa. Mai mulţi manifestanţi au fost de asemenea răniţi, a indicat APS, fără să precizeze numărul lor.

Canale de televiziune private, îndeosebi Dzair News, au difuzat imagini care arată subprefectura din Tinerkouk în flăcări şi manifestanţi care blochează şoseaua cu ajutorul unor cauciucuri incendiate.

În ultimii ani, locuitorii din regiunile bogate în hidrocarburi, în majoritate situate în centrul şi sudul Algeriei, au manifestat constant pentru a denunţa absenţa dezvoltării teritoriilor lor, lipsa locurilor de muncă şi concurenţa din partea muncitorilor veniţi din nordul ţării, chiar din străinătate.

Mai mult de jumătate din populaţia algeriană are mai puţin de 30 de ani (54 %) şi un sfert dintre ei sunt în şomaj.

Citește și : Ciocniri violente între palestinieni şi soldaţii israelieni – VIDEO

Violenţele din Tinerkouk au loc în timp ce Algeria se confruntă, din 22 februarie, cu o mişcare de contestare inedită şi paşnică, marcată doar de câteva incidente marginale rare, care l-a determinat pe preşedintele Abdelaziz Bouteflika să demisioneze pe 2 aprilie, după 20 de ani de putere.

Tags: algeralgeriapolitistiTinerkoukViolente
Categorii: Sinteze