X

Poliţiştii bosniaci au desfiinţat o tabără de refugiaţi din centrul oraşului Sarajevo – VIDEO

Poliţia bosniacă a evacuat vineri dimineaţa, fără incidente, circa 250 de migranţi care şi-au înfiinţat o tabără în centrul turistic al capitalei Sarajevo, pentru a-i muta într-un centru de primire situat în sudul ţării, informează AFP, potrivit agerpres.

Bosnia, evitată de refugiaţi în timpul valului migraţiei din 2015-2016, este traversată de la începutul anului de sute de migranţi şi refugiaţi din Asia şi Africa, care doresc să ajungă în ţări ale Europei occidentale.


Citeşte şi: Autorităţile din Malaezia au ieşit din casa fostului premier cu 72 de saci cu bani şi bijuterii

Evacuarea a început la orele locale 06:00 (04:00 GMT) şi s-a încheiat în două ore. Migranţii, mai ales tineri, dar şi câteva familii cu copii, au urcat în autocare care i-au transportat în direcţia Salakovac, lângă Mostar, la circa o sută de kilometri la sud de Sarajevo.

Ei vor fi cazaţi într-o fostă tabără de refugiaţi construită după conflictele din Balcani din anii 1990 şi care a fost amenajată pentru aceste noi circumstanţe. Tabăra va putea primi în jur de 300 de persoane.

“Nu au existat violenţe şi incidente (…). Oamenii au plecat de bunăvoie”, a declarat pentru AFP Peter Van Der Auweraet, responsabil în Bosnia al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

Citeşte şi: Romaero a semnat cu Israelul un acord ce permite exportul sistemelor antirachetă Iron Dome

“Situaţia umanitară din parc devenea din ce în ce mai complicată. Erau peste 30 de corturi, au fost ploi săptămâna aceasta, situaţia privind igiena şi sănătatea era cu adevărat dificilă”, a explicat el de la faţa locului.

Potrivit guvernului bosniac, circa 4000 de migranţi au intrat pe teritoriul ţării de la începutul acestui an, iar potrivit OIM, ar fi vorba de 3.600 de oameni, dintre care 2.500 se află în continuare pe teritoriul Bosniei, iar alţii au părăsit ţara.

Ministrul bosniac al securităţii, Dragan Mektic, a informat că “între 80 şi 150” de migranţi intră în fiecare zi în această ţară dinspre Muntenegru şi Serbia.

Fenomenul nu este comparabil cu trecerea a sute de mii de persoane pe “ruta Balcanilor” în 2015, până la închiderea ei în martie 2016, însă Bosnia nu ar avea mijloace pentru a gestiona o criză mai mare, au atenţionat liderii săi, care au cerut asistenţă tehnică şi financiară de la UE şi ONU.

Tags: bosniaDragan MekticOrganizaţia Internaţionala pentru Migraţie (OIM)Peter Van Der AuweraetSarajevotabara migranti
Categorii: Diaspora