X

Polițiștii moldoveni implicați într-o operațiune comună cu cei bulgari și români

Polițiștii moldoveni implicați într-o operațiune comună cu cei bulgari și români

Operațiune comună a poliției bulgare în comun cu ofițeri ai Direcțiilor de Combatere a Criminalității Organizate a INI din Republica Moldova și România.

Citește și: Pleșca – motiv de scandal în PSDE. Un vicepreședinte se „disociază” de actuala conducere a formațiunii

Anterior, autoritățile bulgare au arestat opt membri ai unui grup criminal implicat în introducerea ilegală de migranți în Europa. Experții Europol, precum și polițiști moldoveni și români dislocați pe teren au sprijinit autoritățile bulgare în măsurile lor în 15 locații care au fost percheziționate în regiunea orașului bulgar Plovdiv.

În urma acestor percheziții, autoritățile de aplicare a legii au confiscat 13 telefoane mobile, o armă și muniții, precum și documente pentru vehicule legate de incidente de contrabandă de migranți din Bulgaria. Această acțiune a fost desfășurată în cadrul unui grup operațional regional coordonat de Europol, cu sediul la Sofia, care se concentrează pe rețelele criminale de trafic ilegal de migranți din Turcia în Bulgaria către Europa de Vest.

Polițiștii moldoveni implicați într-o operațiune comună cu cei bulgari și români

Membrii grupul infracțional percepeau până la 6 000 de euro de persoană și au introdus ilegal peste 130 de persoane din Turcia în Bulgaria, ulterior către alte destinații europene, pe ruta Balcanilor de Vest.

Principalii lideri sunt cetățeni sirieni și iordanieni, care coordonau activitățile criminale cu alți contrabandiști aflați în Turcia și de-a lungul rutei Balcanilor de Vest.  Cetăţenii bulgari erau responsabili de logistică şi anume de găsirea şi cumpărarea de maşini folosite pentru transportul migranţilor şi de înregistrarea acestora sub numele altor persoane în schimbul unei sume mici de bani. Grupul infracțional ar fi folosit și șoferi moldoveni recrutați pe internet.

De la începutul lunii aprilie a acestui an au fost identificate 17 cazuri în care au fost identificați peste 130 de migranți ilegali. Peste 20 de șoferi au fost arestați în timpul operațiunilor – în principal cetățeni moldoveni și cetățeni ai Siriei și Serbiei. Doi experți Europol detașați la Sofia în cadrul grupului operațional regional au fost la fața locului în timpul acțiunii, ajutând autoritățile de aplicare a legii, oferind verificări încrucișate în timp real cu bazele de date ale Europol.

La această acțiune au participat mai multe autorități, inclusiv ofițeri din cadrul Direcției Combaterea Criminalității Organizate a INI al Inspectoratului General al Poliției.

Tags: Bulgaria RomâniaEuropoloperațiune comunăPolițiștii moldovenitrafic de persoane
Știrile zilei