X

Politolog, despre dorința Tiraspolului de a relua negocierile în formatul 5+2

Tiraspolul exprimă dorinţa Moscovei atunci când propune să fie reluate negocierile privind reglementarea transnistreană în formatul “5+2”, spune analistul politic Anatol Ţăranu.

După cum transmite Infotag, miercuri seară, la postul de televiziune Vocea Basarabiei, el a spus că Rusia a jucat întotdeauna un rol privilegiat în acest format.

Citește și : Șeful Procuraturii Ungheni, implicat într-un accident grav soldat cu patru morți

“Reluarea negocierilor în acest format va însemna că Moscova îşi va restabili rolul în negocierile privind reglementarea transnistreană”, a menţionat el.

Politologul crede că Rusia nu mai poate juca un asemenea rol, din moment ce duce un război împotriva Ucrainei şi se află sub sancţiuni internaţionale.

“Rusia urmăreşte reluarea formatului “5+2”, invocând faptul că Moldova doreşte să se integreze în Uniunea Europeană, dar regiunea transnistreană nu, aşa că haideţi să rezolvăm acest conflict. Problema transnistreană este o frână în calea integrării Moldovei în UE. Iar ceea ce spun Tiraspolul şi alţii, propunând reluarea procesului de negocieri în formatul “5+2”, este să “toarne apă la moara” Rusiei”, spune expertul, în viziunea căruia integrarea Moldovei în UE şi reglementarea transnistreană sunt procese paralele.

Potrivit lui Ţăranu, în această situaţie este posibil să se creeze un nou format de negocieri cu participarea Moldovei, Ucrainei şi României.

Citește și : Portret de primar – Cine e Ion Ceban, candidatul MAN la șefia Capitalei

“Prin România, nu numai UE, ci şi NATO ar participa indirect în acest format. Acest format nu va fi pe placul liderilor regiunii transnistrene, dar aceasta este problema lor”, crede analistul.

În opinia sa, şefii ministerelor de externe ale celor trei state ar putea gândi activitatea mecanismului pentru un astfel de format de negocieri.

Tags: Anatol Ţăranurusiauniunea europeanaVocea Basarabiei
Categorii: Știrile zilei