X

Polonezul acuzat de agresarea premierului danez Mette Frederiksen a fost găsit vinovat

Polonezul acuzat de agresarea premierului danez Mette Frederiksen a fost găsit vinovat

Un polonez în vârstă de 39 de ani a fost găsit vinovat de agresarea premierului danez Mette Frederiksen în luna iunie, a informat miercuri postul național de televiziune DR. Bărbatul a lovit-o într-o piață publică din Copenhaga și a spus la proces că era prea beat ca să-și aducă aminte ce a făcut. Bărbatul riscă patru luni de închisoare și expulzarea din Danemarca pentru șase ani, potrivit DR, citată de CNN.

Frederiksen a fost „lovită de un bărbat” într-o piață publică din capitala Copenhaga, pe 7 iunie. Atunci, mai mulți politicieni i-au transmis mesaje de susținere, iar premierul Marcel Ciolacu şi-a exprimat solidaritatea cu prim-ministrul Danemarcei declarându-se „șocat” de vestea atacului.

„Violenţa nu îşi are locul în societăţile noastre. Suntem solidari cu tine, dragă Mette, şi cu poporul danez”, a transmis după incident Marcel Ciolacu. Polonezul a spus la proces că nu își amintește incidentul pentru că era beat Bărbatul acuzat că l-a lovit pe premierul danez la începutul lunii iunie sub influenţa alcoolului a declarat marţi că nu-şi aminteşte incidentul, în cadrul audierilor la tribunalul din Copenhaga, în prima zi a procesului său pentru violenţă împotriva unei persoane publice, conform Agerpres.

Şefa guvernului, Mette Frederiksen, nu a fost audiată ca martor în timpul procesului, au declarat avocatul apărării şi procurorul special. Acuzatul, care neagă orice responsabilitate, a intrat în instanţă îmbrăcat în blugi şi tricou, vizibil calm. El a spus agenţiei de ştiri Ritzau că avea o zi proastă în ziua atacului.

Acuzatul a precizat că era conştient de faptul că premierul reprezenta Partidul Social Democrat, dar a explicat că nu înţelege politica daneză. “Când am ajuns faţă în faţă cu doamna prim-ministru, nu-mi amintesc nimic până la momentul arestării mele”, a declarat el instanţei, recunoscând că a consumat alcool. Cum a fost agresată Mette Frederiksen În după-amiaza zilei de 7 iunie, în timp ce Mette Frederiksen se plimba prin centrul capitalei daneze însoţită de gărzile sale de corp, acuzatul s-a apropiat de ea, spunând ceva de neînţeles, şi a lovit-o cu pumnul în umărul drept, potrivit mărturiei prim-ministrului luată de poliţie.

Reţinut imediat, suspectul a fost plasat în arest preventiv a doua zi. După atac, medicii au depistat la examinarea lui Mette Frederiksen, în vârstă de 46 de ani. o “uşoară entorsă cervicală”. Mai târziu, ea a suferit dureri la umăr şi braţ. Procuroarea Line Steffensen a declarat în timpul anchetei că polonezul, care este, de asemenea, acuzat de mai multe fapte de indecenţă şi fraudă, era un hoţ din magazine de la sosirea sa în Danemarca în urmă cu cinci ani.

Cei doi bodyguarzi şi o prietenă a premierului, martori oculari ai atacului, au depus mărturie în instanţă. Străzile erau pline de oameni când bărbatul s-a apropiat de Mette Frederiksen, care vorbea la telefon în acel moment, a declarat unul dintre bodyguarzi instanţei. “I-a spus ceva de neînţeles. Când a trecut prin faţa ei, a lovit-o violent în umăr”, a adăugat el. Mette Frederiksen a fost „zguduită” după atac În 2019, Mette Frederiksen a devenit cel mai tânăr prim-ministru al ţării scandinave, la vârsta de 41 de ani.

Ea şi-a păstrat poziţia după victoria partidului său în alegerile legislative din 2022. După atac, care a avut loc cu două zile înainte de alegerile europene, ea a spus că a fost “zguduită” şi nu a participat la sfârşitul campaniei. “Este mai greu pentru femei la putere decât pentru bărbaţi”, a declarat prim-ministrul la un festival politic de pe insula estică Bornholm pe 14 iunie, ziua care a marcat revenirea ei la activităţile publice.

“Ştim cu toţii, indiferent de partid, că graniţele (dezbaterii publice şi înăsprirea tonului schimburilor politice) s-au schimbat dramatic, mai ales de la începutul războiului din Orientul Mijlociu”, a declarat ea cu câteva zile mai devreme într-un interviu acordat televiziunii publice DR. Acest atac, denunţat de mai mulţi lideri, inclusiv preşedintele francez Emmanuel Macron şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a venit la mai puţin de o lună după tentativa de asasinare a premierului slovac Robert Fico.

Acesta din urmă, în vârstă de 59 de ani, a fost lovit pe 15 mai de patru gloanţe trase de la mică distanţă după o şedinţă a guvernului său şi a suferit două intervenţii chirurgicale de durată. Frederiksen, liderul Partidului Socialist Democrat de centru-stânga din Danemarca, este prim-ministru din 2019.

Tags: găsit vinovatpremierului danez Mette Frederiksen
Categorii: ExterneȘtirile zilei