X

Polonia a distribuit pastile de iod pe măsură ce cresc temerile legate de centrala nucleară Zaporojie

Polonia, îngrijorată de luptele din jurul centralei nucleare ucrainene Zaporojie, a distribuit pastile de iod pompierilor pentru a le da apoi oamenilor în caz de expunere radioactivă, a declarat joi un ministru adjunct , informează mediafax.

“După ce presa a relatat despre luptele din apropierea centralei nucleare din Zaporizhzhia, am decis să luăm măsuri din timp, să distribuim iod”, a declarat ministrul adjunct de interne Blazej Pobozy pentru postul privat de radio Radio Zet, citat de Reuters.

Citește și : Londra promite ajutorul său militar Ucrainei până la victorie

“Aș dori să-i asigur pe toți cetățenii că sunt acțiuni de rutină, preventive, care au rolul de a ne proteja în cazul unei situații care… sper că nu se va întâmpla”, a adăugat el.

Se consideră că iodul protejează organismul împotriva unor afecțiuni precum cancerul tiroidian în caz de expunere radioactivă.

Bombardamentele de la Zaporojie – cea mai mare centrală nucleară din Europa – au avariat clădirile din apropierea celor șase reactoare ale sale și au retezat cablurile de alimentare, existând riscul unei catastrofe nucleare care ar afecta țările vecine.

Citește și : După reparaţii, test reuşit la sol pentru racheta pe care NASA o va trimite spre Lună

Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru bombardamentele din jurul centralei.

Șeful agenției atomice a Națiunilor Unite a declarat miercuri că nu va renunța la planul de creare a unei zone de protecție în jurul centralei Zaporojie, în ciuda anunțului Rusiei de a mobiliza noi trupe și de a organiza un referendum în regiune.

Tags: Blazej PobozyiodPoloniaZaporojie
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina