X

Polonia acuză Republica Belarus că persecută minoritatea poloneză

Polonia a acuzat miercuri Republica Belarus că persecută minoritatea poloneză, după ce mass-media poloneze şi belaruse au informat că lidera unui grup ce reprezintă diaspora poloneză a fost arestată, informează Reuters, potrivit agerpres

În contextul unui impas diplomatic ce a urmat unei expulzări reciproce de diplomaţi luna aceasta, Ministerul Afacerilor Externe polonez a anunţat că l-a convocat marţi seara pe însărcinatul cu afaceri belarus pentru discuţii, fără a oferi alte detalii.

Citește și : Etna ERUPE din nou! Aeroportul din Catania a fost ÎNCHIS

Andzelika Borys, lidera Asociaţiei Polonezilor din Belarus, a fost arestată marţi în oraşul Grodno şi condamnată la 15 zile de închisoare, au anunţat mass-media poloneze.

La rândul lor, mass-media belaruse au informat, citând Ministerul de Interne, că Andzelika Borys a fost acuzată de încălcarea restricţiilor privind reuniunile în masă.

Asociaţia Polonezilor din Belarus a declarat că se teme că diaspora poloneză va fi ţinta altor “represalii”, dar că îşi va continua activitatea.

Ministerul de Interne belarus nu a comentat asupra situaţiei, iar guvernul de la Minsk nu a emis niciun comunicat cu privire la arestarea liderei Asociaţiei Polonezilor din Belarus sau asupra informaţiilor privind arestarea altor etnici polonezi.

“Ne opunem în mod ferm persecuţiilor la adresa minorităţii poloneze în Belarus. Aceste arestări şi aceste acuzaţii sunt lipsite de temei şi au drept ţintă minoritatea poloneză”, a declarat Michal Dworczyk, şeful cancelariei premierului polonez.

Polonia a criticat autorităţile belaruse conduse de preşedintele Aleksandr Lukaşenko şi a oferit refugiu mai multor politicieni de opoziţie belaruşi.

Varşovia a îndemnat de asemenea la o acţiune coordonată pentru a ajuta mişcarea de proteste din Belarus, unde oponenţii lui Lukaşenko susţin că alegerile prezidenţiale din august au fost fraudate pentru a-i asigura o nouă victorie. Preşedintele Lukaşenko a negat orice fraudare a alegerilor.

Citește și : Spitalele din Ungaria sunt la limită: ‘EVITAŢI să vă infectaţi!’

Procuratura din oraşul belarus Brest a deschis de asemenea un dosar penal asupra presupusei glorificări a criminalilor de război, după un eveniment de comemorare la o şcoală poloneză din Belarus dedicat polonezilor care au luptat împotriva Uniunii Sovietice.

Polonia a expulzat săptămâna trecută doi diplomaţi belaruşi, după ce un diplomat polonez a fost expulzat mai devreme luna aceasta.

Tags: Andzelika BorysPoloniaRepublica Belarus
Categorii: Diaspora