X

Polonia AMÂNĂ marșul comemorativ de la Auschwitz

Pentru prima oară din 1988, un marş comemorativ tradiţional în Polonia al supravieţuitorilor Holocaustului şi tineretului israelian a fost anulat din cauza preocupărilor legate de propagarea coronavirusului, potrivit DPA şi AFP, transmite și agerpres.

Marşul de la Auschwitz la Birkenau, complexul de lagăre nazist din Polonia ocupată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – s-a desfăşurat în ultimii 32 de ani fără întrerupere.

Citeşte şi: Arabia Saudită ÎNCHIDE toate şcolile şi îi izolează pe şiiţi

‘După consultarea cu organismele şi responsabilii din domeniul sănătăţii, sunt nevoiţi să anunţăm, cu inimă grea, amânarea Marşului celor vii din acest an în Polonia’, a declarat Shmuel Rosenman, care conduce organizaţia responsabilă de marş, într-un comunicat emis la Tel Aviv şi primit luni la Varşovia.

‘Principala noastră preocupare este sănătatea numeroşilor participanţi şi a supravieţuitorilor Holocaustului care ni se vor alătura. Întrucât acesta este un eveniment internaţional care implică 110 de delegaţii din întreaga lume, avem responsabilitatea de a lua măsuri de precauţie’, a adăugat el.

În fiecare an, participanţii la Marşul celor vii trec pe poarta de intrare a lagărului morţii Auschwitz, deasupra căreia este instalată cunoscuta inscripţie ‘Arbeit Macht Frei’ (‘Munca te face liber’) înainte de a parcurge cei trei kilometri care îl separă de lagărul Birkenau, principalul loc de exterminare.

Citeşte şi: Un bărbat înarmat cu două cuţite a fost împuşcat mortal în centrul Londrei

Marşul celor vii este, potrivit organizatorilor, cel mai important eveniment punctual dedicat memoriei Holocaustului pe plan internaţional.

Între 1940 şi începutul anului 1945, Germania nazistă a exterminat la Auschwitz-Birkenau aproximativ 1,1 milioane de persoane, între care 1 milion de evrei din diferite ţări europene. Acest lagăr, unde au murit şi circa 80.000 de polonezi non-evrei, 25.000 de romi şi 20.000 de soldaţi sovietici, a fost eliberat de Armata Roşie în ianuarie 1945. 

Tags: 'Arbeit Macht Frei' ('Munca te face liber')al Doilea Război MondialAuschwitz-BirkenauholocaustmarsPoloniaShmuel Rosenmantel avivvarsovia
Categorii: Diaspora