Polonia are la dispoziţie 14 zile pentru a fixa o nouă dată a alegerilor

Publicat:

Preşedintele Sejmului (camera inferioară a parlamentului polonez) dispune de 14 zile pentru a anunţa o nouă dată de desfăşurare a alegerilor prezidenţiale, a spus duminică seara şeful comisiei electorale naţionale, PKW, informează dpa, potrivit agerpres.

Scrutinul va trebui apoi convocat în termen de 60 de zile de la anunţul Sejmului, a explicat Sylwester Marciniak, după o decizie în acest sens a comisiei.


Citeşte şi: Ambasadorul maltez în Finlanda o compară Angela Merkel cu Hitler

Alegerile prezidenţiale din Polonia urmau să aibă loc duminică, dar votul a fost practic suspendat, din cauza pandemiei de COVID-19 şi pe fondul disputelor dintre politicieni pe tema organizării scrutinului.

Partidul aflat la guvernare, Lege şi justiţie (PiS), s-a pronunţat pentru desfăşurarea votului prin poştă, dar parlamentul a adoptat legislaţia necesară abia pe 7 mai, ceea ce nu a mai lăsat timpul necesar pentru pregătirea corespunzătoare a votului.

Prin urmare şi în urma unui acord informal între facţiuni rivale din majoritatea guvernamentală, secţiile de vot nu s-au mai deschis duminică, stabilindu-se ca votul să fie reprogramat după ce Curtea Supremă va declara invalid scrutinul care nu s-a mai desfăşurat.

Dar, potrivit lui Marciniak, comisia electorală nu va mai prezenta Curţii Supreme un raport cu privire la scrutin, ceea ce înseamnă că instanţa supremă nu va mai fi implicată.

Or, expertul constituţional Ryszard Piotrowski a apreciat pe postul TVN24 că, deşi rezoluţia de duminică a PKW a fost adoptată “cu bună credinţă”, comisia a făcut o “interpretare creativă a propriilor prerogative”.

PKW şi-a bazat decizia pe presupunerea că nu au existat candidaţi la alegerile de duminică, “ceea ce nu este adevărat”, a explicat expertul.

Decizia a fost criticată şi de deputata de opoziţie Katarzyna Lubnauer. “Rezoluţiile emise de instituţii ale statului nu trebuie să conţină minciuni”, a scris ea pe Twitter.

În schimb, fostul şef al PKW Wojciech Hermelinski a salutat decizia comisiei drept una “foarte bună”, exprimându-şi totodată speranţa ca Polonia să adopte acum “o legislaţie bună care să stea la baza unui nou scrutin”.

Citește și: CUTREMUR în Roma! Locuitorii Cetăţii Eterne au fost treziţi de unda telurică!

Alegerile prezidenţiale din acest an urmează să se desfăşoare prin poştă, dar criticii se tem că un scrutin adaptat în grabă la această procedură poate pune în pericol corectitudinea, integritatea şi credibilitatea votului.

Unii analişti afirmă că liderul partidului de guvernământ, Jaroslaw Kaczynski, vrea ca alegerile să aibă loc cât mai curând posibil pentru a asigura victoria actualului şef de stat, Andrzej Duda, susţinut de PiS. Potrivit analiştilor, odată ce vor începe să fie resimţite consecinţele economice ale restricţiilor impuse pe fondul pandemiei, Duda ar putea întâmpina greutăţi în a-şi asigura un nou mandat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.