Polonia blochează, la summitul european, un acord cu mai multe capitole între Cei 27

Publicat:

Polonia blochează joi, la Bruxelles, un acord european care include o taxare minimală a multinaţionalelor, blocând astfel şi un ajutor macrofinanciar de 18 miliarde de euro pentru Ucraina care este inclus în acelaşi pachet, deşi Varşovia susţine acest ajutor, potrivit agerpres.   

Polonia încă nu-şi dăduse acordul la jumătatea zilei, dar “o soluţie va fi găsită”, au declarat pentru AFP doi responsabili europeni.


Citește și : Partenerul Evei Kaili îşi recunoaşte implicarea în ‘Qatargate’ şi l-a identificat pe Panzieri drept ”creierul” operaţiunii

La sosirea sa la summitul european, premierul polonez Mateusz Morawiecki a negat că ar bloca ajutorul pentru Ucraina. “Ei apără această linie, dar fapt este că îl blochează”, a estimat un responsabil european sub acoperirea anonimatului.

Susţinerea faţă de Kiev a fost luată ostatică de disensiunile între europeni, scrie France Presse. În cauză este un compromis la care au ajuns luni ambasadorii ţărilor membre ale UE pentru a debloca veto-ul Ungariei.

Budapesta a acceptat să renunţe la rezervele sale privind susţinerea financiară pentru Ucraina şi impozitul minim de 15% pentru marile companii după ce a obţinut aprobarea planului său de relansare şi posibilitatea de a primi o parte din fondurile europene prevăzute pentru Ungaria, a căror alocare este condiţionată de reforme.

Cele patru teme sunt legate şi acordul solicitat statelor membre se referă la compromisul respectiv în întregime.

Varşovia refuză “să lege subiecte complet diferite”, a confirmat premierul polonez. ”Este un fel de şantaj din partea unor state care încearcă să lege aceste teme care sunt complet diferite, ca merele şi bananele”, a explicat anterior premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Şeful guvernului polonez respinge astfel compromisul propus şi refuză, de asemenea, să-şi de acordul asupra celui de al nouălea pachet de sancţiuni economice împotriva Rusiei propus de Comisia Europeană.

Citește și :  Zelenski se opune participării sportivilor ruşi la Jocurile Olimpice sub drapel neutru

Într-un mesaj video, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat dorinţa ca “lupta pentru pace în Ucraina şi în toată Europa” să nu fie suspendată de “neînţelegeri şi controverse între anumite state membre UE”.

Ajutoarele financiare pentru Ucraina “sunt de asemenea arme de apărare pentru libertate”, a subliniat el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

O peșteră care ar putea adăposti astronauți, descoperită sub Marea Liniștii de pe Lună

O peșteră care ar putea adăposti astronauți, descoperită sub Marea Liniștii de pe Lună Pe măsură ce luna plină strălucește pe cerul nopții în acest...

Un angajat al Crucii Roșii Germane a fost condamnat la moarte în Belarus

Un angajat al Crucii Roșii Germane a fost condamnat la moarte în Belarus La sfârșitul lunii iunie, Tribunalul Regional Minsk l-a condamnat la moarte pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.