X

Polonia cumpără din Coreea de Sud 48 de noi avioane de luptă ușoare

Polonia a semnat vineri un contract cu Coreea de Sud pentru 48 de noi avioane de luptă ușoare, în contextul în care încearcă să își consolideze armata pe fondul preocupărilor de securitate legate de invazia Rusiei în Ucraina, anunță Reuters, informează mediafax.

Aeronavele fac parte dintr-un contract de armament în valoare de 13,7 miliarde de dolari pe care cele două țări l-au încheiat la începutul acestui an.

Citește și : Cum intenţionează UE să reducă facturile la energie?

Avioanele FA-50 în cadrul acordului de vineri urmează să înlocuiască avioanele MiG-29, tehnologie care datează din perioada sovietică. Primele 12 FA-50 vor fi livrate armatei poloneze anul viitor, a declarat ministrul apărării Mariusz Blaszczak.

“Avioanele vechi vor fi înlocuite cu avioane FA-50 moderne – acesta va fi un salt. FA-50 sunt din aceeași generație cu F-16, ceea ce va întări semnificativ forțele aeriene poloneze”, a declarat Blaszczak în cadrul unei conferințe de presă în orașul Minsk-Mazowiecki.

De la invazia rusă din Ucraina din februarie, Polonia a furnizat Kievului arme și muniții și a început să achiziționeze noi echipamente, în încercarea de a-și moderniza forțele armate și de a înlocui livrările trimise în Ucraina.

Citește și : Putin: Rusia nu are vreo legătură cu criza energetică din Europa

La începutul acestui an, Varșovia a comandat 1.000 de tancuri K2 și 600 de obuziere autopropulsate K9 din Coreea de Sud, în timp ce, în 2026, va începe să producă propriile tancuri K2.

Războiul din Ucraina a împins Polonia să își extindă potențialul militar mai devreme decât era planificat. Țara a decis să își majoreze cheltuielile pentru apărare la 3% de la 2% din PIB începând din 2023. În anii următori, va avea ca obiectiv creșterea în continuare a cheltuielilor până la 5%, cea mai mare proporție din cadrul NATO.

Tags: armamentCoreea de SudFA-50Polonia
Categorii: Diaspora