X

Polonia cumpără sute de tancuri americane

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a anunţat vineri că Statele Unite vor vinde Poloniei 250 de tancuri Abrams, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Într-o conferinţă de presă după vizita efectuată la Varşovia, Austin a precizat că este vorba despre “cea mai modernă versiune de Abrams, care va asigura Poloniei o capacitate foarte avansată în domeniul tancurilor” şi a adăugat că încă se discută calendarul livrărilor.

Citeşte şi: De unde va veni următoarea variantă îngrijorătoare a coronavirusului? – Black News

Tranzacţia “va întări de asemenea interoperabilitatea cu forţele armate poloneze, sporind credibilitatea eforturilor combinate de descurajare ale noastre şi ale altor aliaţi din NATO”, a mai apreciat oficialul american.

Reuters menţionează că acţiunile SUA de întărire a apărării aliaţilor lor est-europeni au loc în contextul ameninţării tot mai mari a unui conflict între Rusia şi Ucraina. Deşi dezminte orice intenţii de a invada teritoriul ucrainean, Moscova a concentrat la frontieră aproape 150.000 de militari.

“Unele din aceste forţe sunt la mai puţin de 200 de mile (320 km – n.r.) de frontiera poloneză”, a arătat Austin. “Dacă Rusia invadează Ucraina, Polonia ar putea avea zeci de mii de strămutaţi, ucraineni şi alţii, care s-ar refugia peste frontieră, încercând să se salveze şi să îşi salveze familiile de blestemul războiului”, a adăugat el.

“Polonia cunoaşte din proprie experienţă costul mare plătit de victimele agresiunii unor vecini mai mari şi a avut contribuţii valoroase în sprijinul Ucrainei la sporirea capacităţilor de apărare”, a reamintit secretarul apărării, menţionând exerciţiile de instrucţie şi oferta poloneză de muniţii şi armament antiaerian portabil pentru Ucraina.

Citește și: Soldaţi americani au sosit joi în Slovacia – Black News

La Varşovia, Austin a respins pentru a doua zi consecutiv afirmaţiile Rusiei că îşi retrage forţele din unele zone din vecinătatea Ucrainei şi a reafirmat angajamentul Statelor Unite de a-şi apăra aliaţii din NATO.

“Ceea ce nu doreşte domnul Putin este un NATO mai puternic în flancul său, şi este exact ceea ce are astăzi”, a conchis Austin la conferinţa de presă în care a anunţat că Polonia va achiziţiona tancuri americane.

Tags: AbramsLloyd AustinNATOPoloniaSUAtancurivarsovia
Categorii: Diaspora