X

Polonia : Defrișările continuă în pofida deciziei a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene

Comisia Europeană are noi informaţii care indică faptul că defrişările în pădurea Bialowieza (estul Poloniei) continuă, în pofida deciziei din 27 iulie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), a declarat luni, la Bruxelles, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, relatează agerpres .

Comentariile lui Timmermans au fost făcute într-o dezbatere din cadrul Comisiei pentru libertăţi civile a Parlamentului European (LIBE) consacrată situaţiei statului de drept în Polonia.

Citiți și : Turcia și-a reluat activitatea „limitată” de procesare a vizelor la misiunile sale din SUA

Tăierile de arbori la Bialowieza, urmaşa unor mari păduri ancestrale în Europa, reprezintă un subiect de preocupare pentru Uniunea Europeană. Comisia Europeană i-a solicitat Varşoviei în mai multe rânduri să respecte decizia CJUE, care a ordonat suspendarea lor.

După o cerere ‘urgentă’ a Comisiei Europene, CJUE a dispus la 27 iulie suspendarea tăierilor de arbori în situl natural protejat, în aşteptarea unei decizii definitive pe care o va lua în legătură cu avizul motivat prezentat de către executivul european. Comisia Europeană a prezentat la 13 iulie un aviz motivat împotriva Poloniei privind încălcarea dreptului UE, ceea ce poate duce în final la sancţiuni financiare.

Executivul european îi reproşează Varşoviei că efectuează o exploatare forestieră la scară extinsă în această pădure, ceea ce ar ameninţa integritatea sitului, în special prin tăierea arborilor seculari.

În ceea ce o priveşte, Polonia susţine că efectuează tăieri de ‘siguranţă’, pentru a împiedica atacurile insectelor xilofage, a securiza circulaţia rutieră şi a limita riscurile de incendiu.

Tags: bruxellescomisia europeanaCurtea de Justiţie a UE (CJUE)defrisariPolonia
Categorii: Diaspora