X

Polonia face plângere la CJUE împotriva directivei drepturilor de autor

Polonia a depus vineri o plângere la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene împotriva reformei drepturilor de autor adoptată în aprilie, a anunţat ministrul adjunct al afacerilor externe, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Polonia a decis să depună în această dimineaţă la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene o plângere în legătură cu adoptarea de către UE a directivei privind drepturile de autor pe internet”, a declarat Konrad Szymanski la televiziunea publică TVP Info.

Vezi şi: ALERTĂ! Theresa May şi-a anunţat DEMISIA cu lacrimi în ochi! – VIDEO

“Vedem în această reformă, pentru moment destul de neclară, o ameninţare importantă pentru libertatea de expresie, şi în special pentru libertatea de expresie pe internet”, a adăugat el.

Potrivit acestuia, directiva ar putea conduce “la adoptarea de reguli similare cu o cenzură preventivă”.

Reforma drepturilor de autor, controversată, a fost adoptată la capătul unei lupte intense de doi ani în care s-au confruntat, pe de o parte, marile grupuri de presă şi artiştii favorabili legii şi, de cealaltă parte, giganţii lumii digitale şi apărătorii libertăţii internetului, îngrijoraţi de consecinţele sale.

Polonia a fost una dintre cele şase ţări care s-au opus reformei.

Citeşte şi: Trump a dat ordin serviciilor secrete să coopereze în ancheta lui William Barr

Una dintre principalele dispoziţii ale directivei face ca platformele să fie responsabile juridic de conţinut, forţându-le să se asigure că sunt respectate drepturile de autor.

O altă prevedere introduce un “drept conex” pentru editorii de presă, menit a le permite să fie mai bine remuneraţi pentru redistribuirea online a producţiei lor de agregatori precum Google News.

Anunţul guvernului conservator polonez vine cu două zile înaintea alegerilor pentru Parlamentul European. 

Tags: Curtea de Justiţie a Uniunii Europenedrepturi de autorKonrad SzymanskiParlamentul EuropeanPolonia
Categorii: Diaspora