Polonia, Franța și Germania, alături de Chișinău. ‘Rusia încearcă să submineze parcursul european al Moldovei’

Publicat:

Polonia, Franța și Germania, alături de Chișinău. ‘Rusia încearcă să submineze parcursul european al Moldovei’

Polonia, Franța și Germania, membre ale alianței Triunghiul de la Weimar ce sprijină extinderea UE, susțin parcursul european al Rep. Moldova, reprezentanții statelor anunțând sprijinul în urma unei întrevederi la Chișinău cu vicepremierul moldovean pentru Integrare Europeană care subliniază că acesta este important în contextul provocărilor cu care se confruntă țara.

,,Susținerea parcursului european al țării noastre de state membre, precum Germania, Polonia și Franța este esențială mai ales că-n continuare ne confruntăm cu tot mai multe încercări influențate din exterior de a submina parcursul nostru european în contextul referendumului din această toamnă”, a declarat Cristina Gherasimov, vicepremierul pentru Integrare Europeană al Republicii Moldova, potrivit stiripesurse.


Citește și: Șoșoacă, plasată de Politico în topul ‘ciudaților’ din Parlamentul UE: ‘politiciana preferată a Rusiei în România’

Anna Luhrmann, ministrul de stat pentru Europa și Climă a Germaniei, susține că-n ciuda provocărilor cu care se confruntă, Chișinăul a înregistrat progrese în cazul reformelor în contextul integrării europene.

 ,,Rusia încearcă să submineze parcursul european al Moldovei cu amenințări și atacuri hibride, și dezinformări”, a afirmat Anna Luhrmann.

În opinia ministrului german, progrese sunt înregistrate, în special, în domeniul justiției.

 ,,Sunt foarte impresionată de progresul reformelor care ne-a fost demonstrat aici în ultimii ani, în ciuda tuturor provocărilor. Noi am văzut progrese impresionante, în special, în reforma sectorului justiției. Sectorul justiției este important pe calea integrării în UE. Fiecare cetățean al Republicii Moldova va beneficia de pe urma unui sector al justiției reformat: judecători care sunt credibili, care sunt independenți”, a adăugat oficialul german.

,,Moldova nu a fost niciodată mai aproape de aderarea la UE decât astăzi. Noi suntem bucuroși că Comisia Europeană a confirmat că Moldova a întreprins toți pașii necesari pentru a începe să lanseze negocierile oficiale și ne pare foarte bine că Conferința Interguvernamentală va avea loc săptămâna viitoare. A fost scopul nostru comun de a organiza această Conferință Interguvernamentală pe parcursul Președinției Belgiei”, a menționat Adam Szlapka, ministrul pentru UE al Poloniei.

Miniștrii din Triunghiul de la Weimar, cu excepția celui francez care a fost reprezentat de ambasadorul Franței în Republica Moldova, au făcut declarațiile împreună cu vicepremierul moldovean pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, în incinta Guvernului de la Chișinău.

 ,,Această vizită comună în „Triunghiul de la Weimar” este un semnal clar al angajamentului nostru în ce privește integrarea reușită a Republicii Moldova într-o Uniune Europeană mai puternică, uniți în diversitate care protejează cetățenii săi și valorile comune, cum ar fi pacea și solidaritatea, și respect pentru drepturile omului”, a spus Graham Paul, ambasadorul Franței în Republica Moldova.

,,În cadrul conferinței de presă comune susținută după întrevedere, le-am mulțumit oaspeților pentru solidaritate și pentru sprijinirea parcursului nostru european. Am accentuat, totodată, că până la momentul aderării este nevoie ca Republica Moldova să participe în cât mai multe programe ale Uniunii Europene. Prin această integrare graduală, cetățenii noștri vor putea simți mai rapid beneficiile integrării europene a țării. Cei trei oficiali au reconfirmat faptul că Franța, Germania și Polonia ne vor sprijini în continuare pe drumul nostru către UE și am convenit să menținem un dialog intens pe toate subiectele ce vizează agenda europeană a Republicii Moldova”, a punctat Cristina Gherasimov.

Întrevedere cu Maia Sandu

Tot în data de 21 iunie, reprezentanții țărilor care fac parte din alianța Triunghiul de la Weimar au avut o întrevedere cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, aceștia discutând ,,despre eforturile și procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, dar și despre securitatea regională”. 

Citește și: Un plan l-ar putea ajuta pe Zelenski să câștige războiul din Ucraina

,, Drumul european, pentru Republica Moldova, înseamnă calea spre pace și bunăstare pentru toți cetățenii noștri”, a transmis Maia Sandu prin intermediul unui comunicat de presă.

Triunghiul de la Weimar, un format de cooperare trilaterala în componența căruia sunt Franța, Germania și Polonia, sprijină Ucraina, dar și extinderea Uniunii Europene.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un ‘declanșator genetic al obezității’, identificat de cercetători

Un 'declanșator genetic al obezității', identificat de cercetători Obezitatea nu este doar o problemă de alimentație și exerciții fizice, ci ar putea fi o problemă...

Directorul executiv al Expert-Grup: Acordul de Asociere a avut un impact sesizabil pentru țara noastră

Directorul executiv al Expert-Grup: Acordul de Asociere a avut un impact sesizabil pentru țara noastră Acordul de Asociere a avut un impact sesizabil pentru țara...

Daniel Vodă: Minoritățile naționale sunt cele care vor avea cel mai mult de câștigat în urma procesului de integrare europeană

Daniel Vodă: Minoritățile naționale sunt cele care vor avea cel mai mult de câștigat în urma procesului de integrare europeană În contextul lansării oficiale a...

Parlamentul georgian a votat, în prima lectură, o lege împotriva ‘propagandei LGBT’, similară cu legislația rusă

Parlamentul georgian a votat, în prima lectură, o lege împotriva 'propagandei LGBT', similară cu legislația rusă Parlamentul georgian a votat joi în prima lectură un...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.