X

Polonia înregistrează mai puţine încercări de trecere a frontierei dinspre Belarus, după construirea unui gard

Numărul migranţilor care încearcă să traverseze graniţa terestră din Belarus în Polonia a scăzut cu aproape două treimi în lunile de când autorităţile poloneze au ridicat o baricadă de-a lungul frontierei, a anunţat luni agenţia poloneză pentru controlul graniţei, potrivit DPA, scrie , potrivit agerpres.  

În martie, agenţia a înregistrat 1.766 de încercări de trecere a frontierei. În iunie, numărul a scăzut la 596, potrivit unui purtător de cuvânt citat de agenţia de presă PAP. De la începutul lunii iulie, au fost înregistrate 125 de cazuri, majoritatea bărbaţi tineri din Africa.

Citește și : Gazprom a redus livrările de gaze către OMV cu 70% din cantitatea comandată

Graniţa dintre cele două ţări a devenit un subiect sensibil anul trecut, când mii de persoane au încercat să intre în Polonia. Autorităţile poloneze şi europene au acuzat Belarusul că facilitează venirea unor persoane din regiunile cu probleme, cu promisiunea că le oferă acces în Uniunea Europeană.

Belarusul a negat acuzaţiile, însă imaginile cu oficiali polonezi, cu sprijinul tacit al UE, refuzând intrarea persoanelor din Siria, Irak, Afganistan şi din alte zone sensibile au fost criticate de activiştii pentru drepturile omului, chiar dacă Polonia şi UE denunţat Minskul pentru această criză.

Bariera de la graniţă, care se întinde pe o distanţă de 186 de kilometri, a fost finalizată la sfârşitul lunii iunie. Graniţa are, de fapt, 418 kilometri, dar restul frontierei trece prin zone acoperite de apă.

Militarii polonezi au ridicat un gard temporar la graniţă în timpul crizei, însă acesta era mereu dărâmat de mulţimea de oameni care încercau să intre în Polonia.

Noua baricadă are o înălţime de 5,5 metri şi este dotată cu camere şi detectori de mişcare. Ridicarea ei ar fi costat 366 de milioane de euro.

Citește și : Guvernatorul regiunii Kaliningrad propune interzicerea totală a circulaţiei mărfurilor între statele baltice şi Rusia

Tags: belarusfrontieramigrantiPolonia
Categorii: Diaspora