X

Polonia intenţionează să sublinieze importanţa flancului estic la Adunarea Parlamentară a NATO (Marek Opiola)

Polonia intenţionează să sublinieze importanţa flancului estic al NATO în timpul sesiunii de primăvară a Adunării Parlamentare a NATO (AP NATO), care şi-a început lucrările vineri la Varşovia, a declarat şeful delegaţiei poloneze, deputatul conservator Marek Opiola, informează AFP, potrivit agerpres.

“Pentru noi, flancul estic este cel mai important, altfel spus prezenţa forţelor aliate pe flancul estic”, a spus Opiola în timpul unei conferinţe de presă în deschiderea sesiunii.

Citește și : Vladimir Putin: Lumea nu are nevoie de războaie comerciale şi nici măcar de armistiţii comerciale, ci de o pace comercială

El a precizat că delegaţia poloneză le va expune parlamentarilor NATO situaţia cu privire la Rusia şi în mod concret analiza sa asupra manevrelor ruso-belaruse “Zapad” din 2017, care au fost urmărite cu îngrijorare atât la Varşovia, cât şi în ţările baltice, în contextul anexării peninsulei Crimeea şi a rebeliunii proruse din estul Ucrainei.

În legătură cu acelaşi subiect, preşedintele AP NATO, Paolo Alli, a declarat că “trebuie consolidată în primul rând disuasiunea pe flancul estic, pentru că până acum nu s-a putut constata o schimbare în comportamentul Rusiei”.

El a adăugat totuşi că este necesar ca NATO să aibă faţă de Moscova o dublă abordare: “de disuasiune puternică şi de deschidere la dialog”.

Sesiunea parlamentară a NATO se desfăşoară în condiţii speciale, un culoar al parlamentului de la Varşovia fiind ocupat de peste o lună de un grup de persoane cu handicap şi de persoane apropiate ale acestora care revendică între altele o alocaţia lunară de 117 euro. Autorităţile au organizat lucrările într-un mod care să permită reducerea la maxim a contactelor între manifestanţi, parlamentari şi jurnalişti.

Citește și : Ungaria: Viktor Orban vrea să interzică protestele în apropierea locuinţelor politicienilor

Referitor la decizia preşedintelui american de a renunţa la întâlnirea cu omologul său nord-coreean, Alli a estimat “cu titlu personal” că “ceea ce se întâmplă ţine mai ales de o confruntare între China şi SUA în regiune”.

Tags: flancul esticmoscovaNATOPaolo AlliPoloniavarsovia
Categorii: Diaspora