X

Polonia îşi va crea un centru de lobby la Bruxelles

Polonia îşi va crea la Bruxelles un centru de lobby pentru a ajuta antreprenorii polonezi să-şi promoveze interesele şi să exercite o influenţă sporită asupra elaborării legislaţiei europene, relatează marţi Euractiv Poland, scrie agerpres.

Conform Ministerului polonez al Mediului de Afaceri şi Tehnologiei, circa 70% din legislaţia comunitară are un impact asupra activităţii companiilor poloneze, dar contribuţia acestora din urmă la elaborarea legislaţiei UE este neglijabilă comparativ cu cea a companiilor germane ori franceze.

Citește și : SUA au emis noi sancţiuni împotriva Venezuelei

”Obiectivul este de a da un impuls pentru o activitate şi prezenţă sporite a antreprenorilor polonezi la Bruxelles. Este vorba despre crearea unui instrument cu ajutorul căruia companiile poloneze vor putea să-şi apere mai eficient interesele şi să câştige noi oportunităţi de dezvoltare”, explică Marcin Ociepa, adjunct al ministrul polonez al mediului de afaceri şi tehnologiei.

”Antreprenorii polonezi trebuie să vadă o prezenţă mai activă în UE, inclusiv în dimensiunea de lobby. Cu cât reprezentarea Poloniei în capitala UE este mai puternică, cu atât mai bine va fi auzită vocea lor”, a mai menţionat oficialul polonez, într-o declaraţie acordată agenţiei PAP.

El a indicat faptul că, potrivit registrului public al Comisiei Europene, numai zece asociaţii sau organizaţii ce reprezintă interesele companiilor poloneze şi-au plasat lobbişti la Bruxelles, numărul lor fiind de 68, faţă de aproximativ 1.400 câţi are, de pildă, Germania, în timp ce datele EU Integrity Watch relevă că, în luna mai 2018, din cele 4.100 de organizaţii de lobby ale statelor membre UE numai 93 erau ale Poloniei, iar Germania şi Belgia aveau peste 700.

Citește și : Guvernul olandez acuză serviciile secrete iraniene de implicare în uciderea a doi opozanţi în Olanda

Înregistrarea organizaţiei care va conduce Camera de Afaceri a Poloniei la Bruxelles (Business Poland House – BPH) urmează să se încheie în câteva săptămâni. Printre activităţile ce vor fi desfăşurate ministerul polonez menţionează prezentarea punctelor de vedere ale companiilor poloneze, organizarea de conferinţe, stabilirea de contacte, organizarea unor sesiuni de pregătire în domeniul afacerilor, publicarea de rapoarte, monitorizarea procesului legislativ, etc.

Tags: BelgiabruxellesgermanialobbyMarcin OciepaPoloniaUE
Categorii: Diaspora