X

Polonia şi Israelul organizează ceremonii pentru a marca Ziua de Comemorare a Holocaustului

Mii de tineri evrei din întreaga lume urmează să pornească joi într-un marş de la lagărele de concentrare Birkenau la Auschwitz în Polonia pentru a-i comemora pe cei 6 milioane de evrei ucişi în Holocaust, relatează dpa, potrivit agerpres.

Preşedintele israelian Reuven Rivlin ar urma să se afle în fruntea celor 12.000 de persoane care se estimează că vor participa la a 30-a ediţie anuală a Marşului Vieţii în Polonia.

Citeşte şi: Vladimir Putin îi cere premierul israelian Netanyahu să nu destabilizeze Siria

În Israel, sirenele vor răsuna în întreaga ţară pentru a ţine un moment de reculegere de două minute. Principalele ceremonii din ţară vor avea loc la memorialul Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim, cu participarea prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu şi a altor oficiali.

Marşul din Polonia are loc în timp ce Varşovia a adoptat o lege controversată stabilind amenzi sau pedeapsa cu închisoarea pentru cei care dau vina pe poporul sau statul polonez pentru atrocităţile comise de Germania nazistă în timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial.

Criticii, inclusiv mulţi din Israel, afirmă că legea este formulată prost şi s-ar putea abuza de ea pentru a nega sau respinge responsabilitatea poloneză pentru crimele împotriva poporului evreu.

Tags: AuschwitzBenjamin NetanyahuBirkenauevreiholocaustierusalimisraelmarsul vietiiPoloniaReuven RivlinYad Vashem
Categorii: Diaspora