X

Polonia: Judecătoarea Malgorzata Gersdorf îşi continuă activitatea de la Curtea Supremă, sfidând o nouă lege prin care este forţată să se retragă

Malgorzata Gersdorf, preşedinta Curţii Supreme din Polonia, despre care guvernul polonez susţine că s-a retras, dar care insistă că mandatul său de la Curtea Supremă se termină în 2020, a venit la biroul său miercuri, declarând că situaţia este „foarte tensionată şi dramatică”, scrie Reuters, potrivit news.ro.

Ea a sfidat, astfel, o nouă lege implementată de partidul naţionalist aflat la putere, Justiţie şi Dreptate (PiS), care a forţat retragerea a 40% dintre judecătorii Curţii Supreme.

Citeşte şi: Citeşte şi: Rusoaica arestată în SUA este acuzată că a acţionat ca un agent străin pentru a influenţa alegerile americane

Partidele de opoziţie, majoritatea experţilor în Constituţie şi Comisia Europeană consideră că eforturile Moscovei de a o înlătura pe Gersdorf reprezintă o implicare inacceptabilă a politicului, care subminează independenţa justiţiei.

Gersdorf a declarat, la intrarea în clădire, că ea s-a prezentat la locul de muncă pentru a monitoriza Parlamentul polonez, care urmează să dezbată joi ultimele amendamente la legile privind Curtea Supremă.

Ele au ca scop numirea unui nou preşedinte al Curţii cât mai rapid.

Vezi şi: Două clădiri din India s-au prăbuşit una peste alta. Cel puţin doi oameni au murit – VIDEO

„Nu lupt pentru interesul meu, poziţia mea sau pentru a fi lăsată în pace. Dacă aş fi dorit să fiu lăsată în pace, aş fi renunţat la acest post de mult. Lupt pentru ţară, pentru statul de drept, pentru prezervarea Constituţiei”, a declarat Gersdorf.

În ciuda protestelor stradale şi presiunii Uniunii Europene, modificările aduse legilor justiţiei i-au oferit ministrului Justiţiei puterea de a numi şi înlătura judecători.

Uniunea Europeană a deschis mai multe cazuri împotriva Varşoviei, Polonia riscând să piardă fonduri de miliarde de euro.

Tags: comisia europeanaCurtea SupremăMalgorzata GersdorfPoloniarusiauniunea europeanaustiţie şi Dreptate (PiS)
Categorii: Diaspora