X

Polonia: Lech Walesa își exprimă sprijinul pentru persoanele cu dizabilităţi care protestează pentru ‘o viaţă demnă’

Fostul preşedinte polonez şi lider al sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa, şi-a exprimat luni sprijinul pentru persoanele cu dizabilităţi care continuă un sit-in început în urmă cu 34 de zile în Parlament, cerând ajutor de la stat pentru ‘o viaţă demnă’, relatează AFP, potrivit agerpres, potrivit agerpres.

‘M-aţi invitat, aşa că am venit, vreau să contribui la lupta voastră’, a spus Lech Walesa.

Citește și : SUA: Un bărbat a intrat intenționat cu automobilul lui într-un restaurant, omorând doi membri ai familiei sale

‘Voi face tot ce pot pentru a vă ajuta’, a promis el, fără a face propuneri concrete.

Protestatarii cer o indemnizaţie lunară de 120 de euro pentru 72.000 de persoane adulte cu handicap care îndeplinesc anumite criterii. Guvernul refuză ferm, invocând motive bugetare. La începutul mişcării, executivul a aprobat o creştere uşoară a unei alte indemnizaţii, care a ajuns la 245 de euro pe lună.

Aşezat într-un fotoliu îndreptat spre micul grup de protestatari, în mijlocul a zeci de camere şi de microfoane, Lech Walesa a afirmat că impasul actual se datorează ‘perfidiei’ conservatorilor la putere, pe care el i-a acuzat că doresc ‘să-i întoarcă pe oameni unii împotriva celorlalţi pentru a rămâne la guvernare’.

Fostul lider al sindicatului Solidaritatea, care a jucat un rol fundamental în prăbuşirea comunismului în Europa de Est, a declarat că ‘i-ar fi preferat pe comunişti în locul acestor oameni care pretind că sunt catolici’.

El s-a declarat ‘dezarmat’ deoarece nu mai are în spate nici şantierul naval Gdansk, nici Solidaritatea, nici vreun partid politic, şi i-a sfătuit pe demonstranţi să caute sprijinul unor ‘grupuri sociale importante’, precum ‘minerii sau lucrătorii poştali’.

Citește și : Madridul reacţionează după ce Quim Torra şi-a anunţat lista de miniştri

Purtătoarea de cuvânt a grupului, Iwona Hartwich, a subliniat că demonstraţii în semn de solidaritate cu persoanele cu handicap vor fi organizare luni în patruzeci de oraşe poloneze. De asemenea, ea a anunţat că protestatarii intenţionează să-i scrie Papei Francis pentru a-i cere să se roage pentru cauza lor.

Tags: dizabilităţieuropaguvernulLech WalesaparlamentpresedinteSolidaritatea
Categorii: Diaspora