Polonia nu are dreptul la reparaţii pentru cel de-al doilea Război Mondial (experţi juridici germani)

Publicat:

Experţi juridici parlamentari germani au decis, în replică la apelurile unor politicieni polonezi, că Varşovia nu are dreptul să ceară Berlinului să plătească reparaţii pentru cel de-al doilea Război Mondial, potrivit unui document obţinut de un ziar german şi citat joi de Reuters.

Experţii au stabilit că orice solicitări privind crimele germane au devenit nefezabile în 1990, când a fost semnat un tratat de către Germania de Est şi de Vest, Franţa, Uniunea Sovietică, Marea Britanie şi SUA, înaintea reunificării Germaniei, potrivit cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).


Experţii, care formulează o opinie independentă pentru parlamentul german, au declarat că partenerul Uniunii Europene, Polonia, “a renunţat cel puţin implicit, în timpul negocierilor tratatului, la dreptul de a le reclama”, a relatat FAZ, citând concluziile raportului.

Respectivii experţi au apreciat că s-a stabilit cu acel prilej că acest tratat “blochează orice solicitări de reparaţii la adresa Germaniei”, potrivit FAZ.

În ultimele săptămâni, politicieni şi oficialităţi poloneze şi-au intensificat apelurile la primirea de compensaţii, însă până acum guvernul de la Varşovia nu a făcut o solicitare oficială în acest sens.

Johannes Singhammer, vicepreşedinte al Bundestagului (camera inferioară a parlamentului german – n.r.) şi membru al Uniunii Social-Creştine (CSU) – aliatul bavarez al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel – a fost cel care a solicitat raportul.

“Pretenţiile polonezilor la reparaţii, care nu au nicio şansă din punct de vedere juridic, sunt contrare proiectului comun viitor dintre Germania şi Polonia şi ar putea avea în schimb efecte periculoase”, a declarat Singhammer pentru FAZ.

Joi, premierul polonez Beata Szydlo a declarat că, prin solicitarea de compensaţii, Polonia cere de fapt să se facă dreptate. “Suntem victimele celui de-al doilea Război Mondial, pagubele nu au fost plătite în niciun fel, ba dimpotrivă”, a apreciat Szydlo.

Mai multe surse guvernamentale poloneze au declarat pentru Reuters că este puţin probabil ca Polonia să solicite oficial compensaţii de la Germania, dar acest demers nici nu poate fi exclus din start, comentează agenţia de presă britanică.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.