X

Polonia nu se lasă. Experții susțin că Varșovia are dreptul să ceară despăgubiri Germaniei pentru Al Doilea Război Mondial

Experţi judiciari din Parlamentul polonez au conchis luni că Varşovia are dreptul să ceară despăgubiri din partea Germaniei pentru acţiunile din cel de-al Doilea Război Mondial, deşi ministrul polonez de Externe a dat asigurări că, pentru moment, nu vor fi făcute cereri în acest sens, relatează Reuters citat de news.ro

“Polonia are o bază legală pentru a cere despăgubiri”, a declarat unul dintre liderii formaţiunii conservatoare de la guvernare PiS, Arkadiusz Mularczyk.

Şase milioane de polonezi, inclusiv trei milioane de evrei, au fost ucişi în timpul războiului, iar capitala ţării, Varşovia, a fost distrusă în totalitate în 1944, după o revoltă eşuată în care au murit 200.000 de civili.

Premierul polonez Beata Szydlo, membră a formaţiunii conservatoare PiS, a declarat joi că ţara sa are “dreptul” la despăgubiri, dar că nu a fost luată deocamdată “decizia politică” de a le cere.

Relansarea acestui subiect vine după ce liderul PiiS, Jaroslaw Kaczynski, a acuzat Germania că îşi respinge responsabilitatea pentru cel de-al Doilea Război Mondial.

În replică, Germania a atras atenţia că nu a virat despăgubiri de război Poloniei, acest subiect fiind rezolvat “din 1953”.

„Din punct de vedere al Guvernului federal, nu există nici un motiv pentru a pune sub semnul întrebării validitatea juridică a renunţăriii la despăgubiri din 1953. De atunci, pentru noi, această chestiune este, cu siguranţă, rezolvată din punct de vedere legal şi politic”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin, Steffen Seibert.

El a subliniat că Varşovia a “confirmat (că renunţă la despăgubiri – n.r.) în mai multe rânduri, în special în 1970 şi în 2004”.

Guvernul polonez contestă validitatea renunţării la cereri, estimând că Varşovia, atunci membru al blocului comunist, acţiona sub presiunea URSS.

Tags: al Doilea Război MondialArkadiusz MularczykBeata Szydlogermaniaguvernul polonezJaroslaw KaczynskiPiSPoloniareparatii de razboiSteffen Seibert
Categorii: Diaspora