Polonia: Primă pentru aproape 10 milioane de pensionari înainatea alegerilor pentru Parlamentul European

Publicat:

Parlamentul polonez a aprobat joi plata unei prime pentru aproape 10 milioane de pensionari, un cadou pentru sărbătoarea “mamelor” şi “taţilor”, potrivit guvernului conservator, în timp ce opoziţia denunţă o operaţiune electorală, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

Alocaţia denumită “Emerytura plus” (“O pensie mai mult”) face parte dintr-o serie de măsuri sociale anunţate cu o lună în urmă de Jaroslaw Kaczynski, şeful partidului la putere Dreptate şi Justiţie (PiS), aşa-numitele “Cinci puncte ale lui Kaczynski”.


Citește și : Ucraina: Poroşenko acceptă ca dezbaterea finală cu Zelenski să se desfăşoare pe stadionul Olimpic din Kiev

Pensionarii polonezi vor primi fiecare câte o sumă de 260 de euro brut, ceea ce va costa statul aproape 2,4 miliarde de euro în acest an. Acest bonus unic nu se plăteşte în fiecare an.

“Dar de ce în mai?”, a explicat parlamentului ministrul familiei, muncii şi politicii sociale, Elzbieta Rafalska. “Pentru că în mai, mamele noastre iubite, la vârsta de pensionare, îşi sărbătoresc ziua, sărbătoarea mamelor. Iar a doua zi, taţii noştri au sărbătoarea lor şi vor primi la rândul lor această alocaţie”, a declarat ea. Această primă va fi plătită tuturor pensionarilor, indiferent de sex.

“Numai oamenii josnici, necinstiţi ar putea vedea o legătură între alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai şi această lege tocmai în luna mai, care va aduce bani în plus” alegătorilor, a ironizat deputatul opoziţiei Michal Kaminski (Platforma Civică, PO).

Votul intervine în timp ce guvernul conservator al lui Mateusz Morawiecki se află sub o presiune socială puternică din partea diferitelor profesii, inclusiv profesorii care vor intra de luni în grevă dacă guvernul nu le acordă creşteri salariale.

Programul în “cinci puncte al lui Kaczynski” reprezintă un cost anual de aproape 10 miliarde de euro.

El oferă o indemnizaţie lunară de 500 de zloţi (110 euro) pentru fiecare copil şi extinde la mai multe gospodării măsura-cheie a conservatorilor, introdusă după venirea lor la putere în 2015, care acorda acest ajutor numai de la al doilea copil.

Citește și : 22 de civili sirieni au fost uciși de artileria regimului de la Damasc

Alte măsuri includ scutirea de impozitul pe venit a angajaţilor cu vârsta sub 26 de ani, dezvoltarea transportului local şi creşterea cheltuielilor profesionale deductibile din venituri impozabile.

Viitoarele alegeri europene din mai sunt văzute de cele două tabere ca un test major înaintea scrutinului legislativ din toamna anului 2019.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.