Polonia pune condiţii ferme pentru participarea sa la PESCO

Publicat:

Una dintre condiţiile prezentate de Polonia pentru participarea sa la Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO) este un angajament pe flancul estic cel puţin la nivelul existent în alte domenii, a declarat ministrul apărării polonez Antoni Macierewicz (foto), transmite marţi PAP.

Douăzeci şi trei de state membre ale Uniunii Europene s-au angajat luni, la Bruxelles, faţă de o cooperare extinsă în domeniul securităţii, punând bazele unei aşa-numite ‘uniuni a apărării europene’. Participarea la această iniţiativă (PESCO) este voluntară pentru statele UE.


Într-o primă fază, această cooperare extinsă ar trebui să se materializeze în proiecte de dezvoltare de material militar (tancuri, drone, sateliţi sau avioane de transport militar) sau a unui spital de campanie european. În perspectivă, această cooperare consolidată s-ar putea concretiza în crearea unui cartier general operaţional pentru unităţi de luptă ale UE sau a unei platforme logistice de operaţiuni.

Citeşte şi: Decizie neaşteptată la Washington: Pensia foştilor preşedinţi este diminuată semnificativ

Macierewicz a subliniat că pentru industria militară poloneză este extrem de importantă asigurarea unei poziţii egale cu cea a altor ţări. ”Securitatea militară a Poloniei are la bază autonomia industriei de apărare poloneze, dar şi capacitatea sa de a coopera cu industriile militare, atât ale ţărilor europene, cât şi ale SUA şi Coreei de Sud”, a spus oficialul polonez.

Uniunea Europeană a subliniat că PESCO este complementară cu NATO, organizaţie din care fac parte 22 dintre cele 28 de state membre ale UE. Referitor la acest aspect, ministrul polonez a accentuat că ‘nicio ţară central şi est-europeană nu îşi poate permite să finanţeze două structuri de apărare în acelaşi timp”.

După ce luni miniştrii afacerilor externe şi ai apărării din 23 de ţări membre ale UE au semnat notificarea intenţiei lor de a crea PESCO, o decizie finală de lansare a ‘uniunii apărării’ este aşteptată la Consiliul European de iarnă, din luna decembrie. Irlanda, Portugalia şi Malta încă analizează posibilitatea de a lua parte la acest proiect, în timp ce este de aşteptat ca Danemarca şi Marea Britanie, care au un statut special de opt-out, să nu participe. Londra a încercat constant să blocheze cooperarea europeană în domeniul apărării, de teamă că acest lucru ar putea duce la crearea unei armate a UE.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.