Polonia rămâne inflexibilă pe tema refugiaţilor

Publicat:

Noul guvern polonez a anunţat joi că nu va reveni asupra refuzului Varşoviei de a primi refugiaţi în cadrul mecanismului european de repartizare a migranţilor, relatează AFP, conform agerpres.

‘Poziţia guvernului premierului (Mateusz) Morawiecki în materie de politică privind migranţii şi cotele rămân neschimbate. Toate sugestiile potrivit cărora ar exista o schimbare de poziţie sunt FakeNews’, menţionează într-o postare pe Twitter purtătoarea de cuvânt a executivului polonez, Joanna Kopcinska.


Citeşte şi: 52 de oameni au ars de vii într-un autobuz care a luat foc în mers

Bruxelles-ul a trimis Polonia, guvernată din 2015 de partidul Lege şi Justiţie (PiS), alături de Ungaria şi Republica Cehă în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru că aceste trei ţări au refuzat cotele de refugiaţi în ultimii doi ani.

Guvernul Morawiecki, care a înlocuit cabinetul premierului Beata Szydlo, este perceput de unii analişti ca unul care trebuie să încerce să atenueze relaţiile dificile dintre Varşovia şi mai mulţi dintre partenerii ei europeni îngrijoraţi de evoluţia statului de drept în Polonia.

Dezbaterea privind primirea refugiaţilor a reapărut săptămâna aceasta în Polonia, după ce ierarhia catolică a cerut guvernului să deschidă ţara migranţilor, un apel lansat cu ocazia Zilei mondiale a migraţiei.

Citeşte şi: Europa ne-a luat la ochi: ‘Foarte puţine progrese în prevenirea corupţiei’

Formaţiunea PiS, foarte apropiată de biserică în probleme legate de doctrina socială a bisericii, în special avortul şi fecundarea in-vitro, rămâne totuşi inflexibil în problema migranţilor.

Deputata PiS Krystyna Pawlowicz l-a criticat deschis luni pe arhiepiscopul Varşoviei, Kazimierz Nycz, acuzându-l că ‘face agitaţie pentru islam’.

‘Guvernul polonez apără şi va apăra Polonia împotriva curentelor stângiste anticlericale’ şi a ‘agresiunii anticreştine a Islamului care lucrează astăzi în Europa’, afirmă ea într-o scrisoare adresată arhiepiscopului şi publicată pe contul său de Facebook.

În schimb, tatăl premierului, Kornel Morawiecki, deputat în parlamentul de la Varşovia, a provocat consternare, afirmând că Polonia ar trebui să găzduiască refugiaţi.

Citeşte şi: Pentagonul trimite un mesaj clar Turciei privind crearea unei armate în nordul Siriei

‘Ce înseamnă 7.000 de persoane pentru un stat de 40 de milioane de locuitori, nu ar trebui să fie o problemă’, a spus într-un interviu Kornel Morawiecki, personalitate a opoziţiei anticomuniste.

Întrebat săptămâna trecută despre problema refugiaţilor, şeful guvernului a declarat că Polonia a ajutat ‘refugiaţi, dar la faţa locului’.

‘Polonia a primit 1,5 milioane de ucraineni, între care 50.000 din regiunea Donbas’ aflată în război, a adăugat el, reluând argumentul fostei şefe a guvernului polonez, Beata Szydlo.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.