X

Polonia a reuşit să blocheze punerea în vânzare la o licitaţie organizată de casa Sotheby’s la Londra a unui tablou pictat de Henryk Siemiradzki

Polonia a reuşit să blocheze marţi punerea în vânzare la o licitaţie organizată de casa Sotheby’s la Londra a unui tablou pictat de Henryk Siemiradzki, intitulat “Dansul săbiilor”, şi va încerca să recupereze această operă de artă, întrucât lucrarea a fost transportată în străinătate fără o autorizaţie validă, a anunţat ministrul Culturii Piotr Glinski, relatează agerpres .

Tabloul, ce prezintă o femeie goală care dansează în mijlocul unor săbii înfipte în pământ, a fost inclus în patrimoniul naţional polonez în anul 1953 de o persoană privată şi figurează pe lista operelor de artă al căror export trebuie supus aprobării autorităţilor, a precizat ministrul Culturii din Polonia.

Henryk Siemiradzki, un pictor polonez născut în 1843 în Rusia şi cetăţean al Imperiului rus, este cunoscut în special pentru pânzele sale realizate într-un stil foarte academic şi care prezintă scene de influenţă greco-romană, precum “Torţele lui Nero”, dar şi scene biblice. El mai este cunoscut pentru frescele pe care le-a pictat în interiorul catedralei ortodoxe Hristos Mântuitorul din Moscova.

Citește și : Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost invitat Bruxelles pe fondul unor tensiuni sporite privind colonizarea

Tabloul pe care Polonia doreşte să îl recupereze a fost prezentat în capitala britanică în vederea punerii sale în vânzare la o licitaţie dedicată unei colecţii de picturi ruseşti. Proprietarul colecţiei, un cetăţean german, a declarat că tabloul în cauză a fost cumpărat din Polonia de părinţii lui în jurul anului 1960.

Familia sa a imigrat în Occident în 1973, a precizat ministrul Culturii din Polonia, luând cu sine toate bunurile pe care le deţinea, inclusiv tabloul pictat de Henryk Siemiradzki.

Ministrul polonez al Culturii, aflând despre organizarea acestei licitaţii, a demarat un dialog cu reprezentanţii casei Sotheby’s, însă aceştia au refuzat până în ultimul moment să suspende licitaţia. Casa Sotheby’s a afirmat că nu este vorba despre o operă al cărei proprietar a fost spoliat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, întrucât tabloul a rămas în Polonia timp de mai mulţi ani după încheierea războiului.

Cea mai cunoscută versiune a tabloului “Dansul săbiilor” – există patru versiuni – este expusă la Galeria Tretiakov din Moscova. Versiunea ce era propusă spre vânzare la Londra este cea mai mică dintre cele patru. O a treia versiune a fost vândută de casa Sotheby’s la New York în anul 2011 cu suma de 1,8 milioane de dolari.

Tags: Henryk SiemiradzkimoscovaPoloniaSotheby'stablou
Categorii: Diaspora