Polonia: Statuia fostului preot al sindicatului Solidaritatea, acuzat de pedofilie, va fi înlăturată dintr-o piaţă publică din Gdansk

Publicat:

Statuia fostului preot catolic al sindicatului Solidaritatea, Henryk Jankowski, acuzat de pedofilie, va fi înlăturată dintr-o piaţă publică din Gdansk, a decis joi consiliul municipal din acest mare port la Marea Baltică, în ciuda unor proteste ale sindicaliştilor şi conservatorilor, relatează AFP, scrie agerpres.

Consilierii municipali au decis cu aceeaşi ocazie să îi retragă clericului, mort în 2010, titlul de cetăţean de onoare al Gdanskului şi să schimbe numele Pieţei Henryk Jankowski, unde se afla statuia sa.


Citește și : Rusia acuză SUA că pregătesc opinia publică pentru a justifica reluarea testelor nucleare

“Dată fiind intensitatea emoţiilor declanşate într-un mod iresponsabil de diferiţi oameni, o singură decizie este posibilă, probabil”, a declarat primarul Aleksandra Dulkiewicz înaintea votului, transmis în direct de posturile de televiziune.

După publicarea în decembrie a unor noi mărturii care îl acuzau pe părintele Jankowski, statuia sa a fost profanată de mai multe ori şi în cele din urmă răsturnată, în urmă cu 15 zile, de militanţi ai opoziţiei, în momentul deschiderii de către Papa Francisc la Vatican a unei reuniuni inedite privind lupta împotriva pedofiliei. Două zile mai târziu ea era deja reinstalată în locul său cu sprijinul sindicaliştilor.

Aceiaşi sindicalişti au anunţat joi că vor merge ei înşişi să ridice statuia pentru a evita ca aceasta să fie avariată.

Joi, ei au recurs la o metodă inedită de protest, instalând în faţa primăriei o statuie aurită din polistiren a fostului premier Donald Tusk, ornată cu o banderolă cu inscripţia ‘Constituţie’ şi cu texte de legea fundamentală privind apărarea demnităţii umane şi a prezumţiei de nevinovăţie.

Consiliul municipal a reuşit să îşi ia joi deciziile datorită voturilor aleşilor centrişti şi a reprezentanţilor comitetului local de susţinere a primarului, în timp ce consilierii partidului conservator Dreptate şi Justiţie (PiS, la putere la Varşovia) s-au abţinut de la vot.

Potrivit acestora, mărturiile victimelor potenţiale ale preotului nu au putut fi confirmate niciodată cu certitudine.

Au fost deschise anchete privind comportamentul lui Henryk Jankowski faţă de fete şi băieţi, însă ulterior au fost clasate în 2004.

Citește și : Guvernul britanic confirmă că al doilea vot privind acordul Brexit negociat cu UE va avea loc marţi

Personalitate a mişcării Solidaritatea, Henryk Jankowski a făcut din parohia sa Sfânta Brigita din Gdansk un loc de întâlnire a opozanţilor din epoca în care fusese instaurată legea marţială de către generalul Wojciech Jaruzelski.

El s-a certat ulterior cu mulţi dintre foştii săi colegi din Solidaritatea, care l-au acuzat în special de derivă antisemită, naţionalistă şi antieuropeană.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.