Polonia strânge cureaua finanțării ONG-urilor. Fondurile de stat distribuite printr-un organism special

Publicat:

Parlamentul polonez a votat vineri în favoarea creării unui organism oficial care să aibă ca atribuţie, între altele, distribuirea fondurilor către organizaţiile neguvernamentale (ONG-uri). Opoziţia a criticat iniţiativa, catalogând-o drept o încercare de a controla aceste organizaţii, relatează AFP. 

Institutul Naţional al Libertăţii – Centrul pentru dezvoltarea societăţii civile, care se va afla în subordinea premierului, va fi supervizat de un alt nou organism, Comitetul pentru afaceri publice, format din înalţi responsabili din mai multe ministere. Directorul Institutului urmează să fie desemnat de preşedintele acestui comitet, care va fi membru al Consiliului de miniştri.


Vicepremierul şi ministrul culturii, Piotr Glinski, a explicat că noua lege “vine în întâmpinarea necesităţilor ONG-urilor, mai ales ale celor mici, locale, care nu primeau până acum susţinerea adecvată, inclusiv din partea statului”.

În schimb, opoziţia a solicitat zadarnic respingerea proiectului de lege, pe care l-a criticat insistent pe parcursul dezbaterii. Krystian Jarubas, deputat al formaţiunii populare agrare PSL, a afirmat că “instituirea supravegherii ONG-urilor de către guvern nu este altceva decât o tentativă de lichidare a acestora”. La rândul ei, deputata Platformei civice (PO, liberali) Monika Wielochowska a apreciat că textul “deschide calea unor decizii cu motivaţie ideologică”.

Au formulat rezerve şi militantul pentru drepturile omului Adam Bodnar şi Fundaţia Helsinki pentru drepturile omului. Adam Bodnar a atras atenţia în iulie că unele din propunerile proiectului de lege “sunt în contradicţie cu normele clar enunţate de OSCE şi de Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei”, evocând între altele “lipsa de garanţii împotriva presiunilor politice”. Tot atunci, Fundaţia Helsinki a calificat legea drept “un pas înapoi de la ideea dezvoltării societăţii civile”, afirmând că aceasta va crea “un pericol sistemic pentru funcţionarea şi dezvoltarea în mod independent a ONG-urilor din Polonia”.

Pentru a intra în vigoare, legea mai trebuie votată de Senatul polonez şi apoi promulgată de şeful statului, care nu ar urma să pună probleme.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar” Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”, care...

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.