X

Polonia va cheltui 1% din PIB pentru a-i ajuta pe refugiaţii ucraineni

Cheltuielile făcute în acest de cetăţenii privaţi şi autorităţile din Polonia în sprijinul refugiaţilor ucraineni vor trece de 25 de miliarde de zloţi (5,3 miliarde de dolari), adică aproape 1% din Produsul Intern Brut al Poloniei, a estimat un think tank de stat, transmite Bloomberg, potrivit agerpres.

Studiul publicat miercuri de Polish Economic Institute (PIE) arată că în primele trei luni de la debutul războiului din Ucraina, polonezii au cheltuit până la 10 miliarde de zloţi pentru a-i ajuta pe refugiaţii ucraineni. Guvernul de la Varşovia şi autorităţile locale au alocat aproximativ 15,9 miliarde de zloţi sub formă de ajutoare sociale, asistenţă medicală şi educaţie pentru refugiaţi în 2022, adaugă Polish Economic Institute.

Citeşte şi: Ucraina vrea să obţină 15-20 de miliarde de dolari de la FMI – Black News

Peste două milioane de ucraineni s-au stabilit în Polonia de la debutul invaziei ruseşti, ceea ce a generat un sprijin semnificativ din partea cetăţenilor privaţi polonezi, mulţi dintre ei găzduindu-i pe refugiaţi chiar în casele lor.

Citeşte şi: Rusia a capturat cea mai mare centrală electrică pe cărbune din Ucraina – VIDEO – Black News

Studiul realizat de Polish Economic Institute, care are la bază un sondaj derulat în perioada 25 aprilie-19 mai în rândul a 2.200 de persoane adulte, arată că 70% dintre polonezi au luat parte la efortul de susţinere a refugiaţilor ucraineni. Pe măsură ce războiul din Ucraina s-a prelungit, proporţia persoanelor implicate în ajutarea refugiaţilor a scăzut până la 57% la începutul lunii mai. Având în vedere că sosirea refugiaţilor conduce la o creştere a chiriilor şi pune presiune asupra şcolilor, statul va fi nevoit să îşi asume un rol şi mai important în viitor, susţine Polish Economic Institute.

Tags: Polish Economic Institute (PIE)Poloniarefugiatiucrainavarsovia
Categorii: Diaspora