X

Polonia va dona 4 avioane de vânătoare Ucrainei în zilele următoare

După tancuri, avioane. Preşedintele polonez, Andrzej Duda, anunţă joi că ţara sa va transfera foarte curând unele din avioanele sale Mig-29 Kievului.

 

Kievul cerea de saptămâni aliaţilor săi să-i furnizeze avioane de luptă pentru a goni forţele ruse de pe cerul său. Dorinţă parţial îndeplinită joi, Polonia anunţând transferul către Ucraina a 4 avioane de vânătoare Mig-29 zilele următoare. “Într-o primă etapă, vom transfera, zilele următoare, […] patru aparate pe deplin operaţionale Ucrainei”, a declarat presei Andrzej Duda. Şeful statului polonez a adăugat că alte aeronave, “în curs de întreţinere”, vor urma după aceea, scrie LIBERATION, potrivit RADOR.

E vorba totuşi de transferul de avioane de concepţie spvietică. În cursul vizitelor sale la Paris, Londra şi Bruxelles luna trecută, preşedintele ucrainean ceruse liderilor europeni să-i transfere avioane de luptă de concepţie occidentală, pentru a completa flota sa uzată de MiG şi de Suhoi din epoca sovietică. Drept răspuns, Emmanuel Macron afirmase că “nu exclude nimic” în ce priveşte cedarea de Mirage franceze.

Citeşte şi: Mafia chineză şi-a făcut o BANCĂ clandestină în Italia – Black News

Varşovia înţelege să înlocuiască aceste Mig furnizate Ucrainei prin livrări de avioane de vânătoare FA-50 coreene şi F-35 americane, a precizat Andrzej Duda.

Multă vreme limitată la încălcările statului de drept şi la relaţia furtunoasă cu Bruxellesul, Polonia a devenit vârful de lance al sprijinului pentru Ucraina. Varşovia a condus “coaliţia Leopard” pentru a convinge Occidentul sa furnizeze aceste tancuri de concepţie germană Kievului, care s-ar putea dovedi decisive pentru o viitoare contraofensivă în primăvară. Fără a uita primirea a nenumăraţi ucraineni pe teritoriul său de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022.

Citeşte şi: PLANUL Kremlinului pentru Moldova – Black News

Tags: Andrzej DudakievMiG-29Poloniaucrainavarsovia
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina