Polonia va inculpa trei cetățeni bieloruși pentru devierea zborului 

Publicat:

Polonia va inculpa trei cetățeni bieloruși pentru devierea zborului

Procurorii polonezi au suficiente dovezi pentru a inculpa trei cetățeni bieloruși pentru aterizarea forțată la Minsk în 2021 a unui avion civil care transporta un jurnalist de opoziție, care a fost apoi arestat, au declarat vineri autoritățile poloneze, transmite Reuters.

În ceea ce unii lideri UE au numit la momentul respectiv o deturnare, zborul Ryanair 4978 de la Atena către Vilnius, Lituania, din 23 mai 2021, a fost deviat către capitala Belarusului, escortat de un avion de vânătoare MiG-29. La aterizare, jurnalistul belarus disident Roman Protasevici și prietena sa rusă Sofia Sapega au fost reținuți.


Avionul era înmatriculat în Polonia. Într-o declarație, procurorii polonezi au afirmat că au decis să formuleze acuzații împotriva a trei bieloruși pe care i-au identificat ca fiind Leonid C. (fost director al agenției bieloruse de navigație aeriană), Evgenia T. (șeful schimbului de control al traficului aerian din Minsk) și Andrey AM (șeful KGB), scrie digi24.ro.

Legislația poloneză nu permite publicarea numelor de familie ale persoanelor care fac obiectul unor acuzații penale. Acuzațiile se referă la preluarea controlului asupra zborului Ryanair prin furnizarea de informații false echipajului de zbor cu privire la un presupus dispozitiv exploziv aflat la bordul aeronavei, au adăugat ei.

„Acest lucru a dus la privarea ilegală de libertate a 132 de persoane aflate la bordul aeronavei, inclusiv cetățeni ai Republicii Polone”. Procurorii au declarat că suspecții nu se aflau în Polonia. Au fost emise mandate de arestare, iar procurorii au declarat că vor depune o cerere în instanță pentru emiterea unor mandate europene de arestare și vor solicita Interpolului să inițieze o căutare cu o notificare roșie.

Uniunea Europeană a interzis transportatorilor din Belarus să survoleze teritoriul său sau să aibă acces la aeroporturile sale, ca parte a sancțiunilor impuse după incidentul din 2021. Roman Protasevici a fost condamnat la opt ani de închisoare în mai 2023 pentru infracțiuni precum incitarea la terorism, organizarea de tulburări în masă și defăimarea președintelui belarus Alexander Lukașenko, dar a fost grațiat mai târziu în aceeași lună, a raportat mass-media de stat din Belarus. Sapega a fost, de asemenea, grațiată în iunie 2023.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Traficul rutier din centrul capitalei va fi suspendat în contextul desfășurării cursei Euro Marathon 2024

Traficul rutier din centrul capitalei va fi suspendat în contextul desfășurării cursei Euro Marathon 2024 Duminică, traficul rutier în centrul capitalei va fi suspendat. Restricția...

NATO cere Chinei să înceteze ajutorul militar pentru Rusia

NATO cere Chinei să înceteze ajutorul militar pentru Rusia Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a cerut vineri Chinei să nu mai sprijine războiul Rusiei...

Peste 130 de școli din țară vor fi dotate cu dispensere cu absorbante pentru toată durata anului de studii

Peste 130 de școli din țară vor fi dotate cu dispensere cu absorbante pentru toată durata anului de studii Peste 130 de instituții de învățământ...

Guvernul ucrainean a aprobat demiterea guvernatorului regiunii Transcarpatia

Guvernul ucrainean a aprobat demiterea guvernatorului regiunii Transcarpatia Guvernul ucrainean a aprobat demiterea guvernatorului regiunii Transcarpatia, Viktor Mykyta, în contextul unui val de remanieri din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.