Poluarea cu metan crește alarmant. Oamenii sunt principalii responsabili

Publicat:

Poluarea cu metan crește alarmant. Oamenii sunt principalii responsabili

Poluarea cu metan, un gaz cu efect de seră, crește alarmant, iar oamenii sunt principalii responsabili. Cercetătorii au descoperit că în 2020, lumea a eliberat în atmosferă cu 12% mai mult metan decât în anul 2000.

Rob Jackson, director al Global Carbon Project și autor principal al studiului publicat în Environmental Research Letters, avertizează: „Metanul este o amenințare climatică pe care lumea o ignoră. A crescut mult mai mult și mai rapid decât dioxidul de carbon”, potrivit stiripesurse.


Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

În 2020, s-au emis 670 de milioane de tone de metan în atmosferă. Emisiile cauzate de om au crescut cu 18% în ultimii 20 de ani, notează AP.

Nivelul actual de metan din aer este de 2,6 ori mai mare decât în era preindustrială. 65% din metanul emis provine acum din activități umane, față de 60% în anul 2000.

Principalele surse de metan produse de om sunt extracția de cărbune, petrol și gaze (creștere de 33% în 20 de ani), depozitele de deșeuri (creștere de 20%) și agricultura (creștere de 14%).

Deși metanul rămâne în atmosferă doar aproximativ 10 ani, efectul său de încălzire este mult mai puternic decât al dioxidului de carbon. Experții cred că reducerea emisiilor de metan ar putea aduce beneficii rapide în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

Bill Hare, CEO al Climate Analytics, consideră studiul „foarte îngrijorător” și subliniază necesitatea reducerii emisiilor de metan cu peste o treime pentru a menține încălzirea globală sub 1,5°C.

Jackson avertizează că tendința actuală ne îndreaptă spre o încălzire de 3°C, dublu față de ținta Acordului de la Paris. El adaugă că, deși țările au promis în 2021 să acționeze împotriva metanului, efectele nu se văd încă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Trei angajați ANSA din Soroca au ajuns sub lupa CNA

Trei angajați ANSA din Soroca au ajuns sub lupa CNA Trei angajați ai Agenției Naționale pentru Siguranță a Alimentelor (ANSA) din Soroca sunt cercetați de...

Un vameș a fost reținut de procurori

Un vameș a fost reținut de procurori Un inspector vamal de 39 de ani și complicele acestuia de 33 de ani au fost reținuți de...

23 de ani de la atacul terorist care a schimbat din temelii toată lumea

23 de ani de la atacul terorist care a schimbat din temelii toată lumea Era marți, 11 septembrie 2001, atunci când mai mulți teroriști au...

Doi bărbați şi-au pierdut viaţa într-un incendiu violent

Doi bărbați şi-au pierdut viaţa într-un incendiu violent Doi bărbați au murit, iar o persoană a ajuns la spital în urma unui incendiu produs într-un...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.