Poluarea cu plastic a ajuns chiar şi în cele mai adânci locuri de pe planetă

Publicat:

Poluarea cu microparticule de plastic contaminează chiar şi cele mai adânci zone ale oceanelor lumii, conform unui studiu publicat în jurnalul Geochemical Perspectives Letters, citat miercuri de Xinhua, potrivit agerpres.

Milioane de tone de plastic sunt produse anual şi transportate de pe uscat în oceane, iar informaţiile cu privire la soarta acestor deşeuri poate contribui la evaluarea impactului acestui tip de poluare.


Citeşte şi: Trump îl ironizează pe Macron pentru că a cedat în faţa ‘vestelor galbene’

O echipă de cercetători de la Academia de Ştiinţe din China a colectat eşantioane de apă şi sedimente de la adâncimi cuprinse între 2.500 şi 11.000 de metri, respectiv de la 5.500 – 11.000 de metri din sudul Gropii Marianelor.

Oamenii de ştiinţă care au analizat cantitatea de microparticule de plastic din cele mai adânci zone ale oceanelor lumii au descoperit că nivelul de plastic din apele din zona hadală variază între 2,06 şi 13,51 fragmente pe litru, de câteva ori mai ridicat în comparaţie cu straturile superioare.

În plus, cantitatea de microparticule de plastic din sedimentele prelevate din zona hadală a Gropii Marianelor variază între 200 şi 2.200 fragmente pe litru, un nivel mult mai ridicat în comparaţie cu majoritatea sedimentelor din adâncuri.

La adâncimea de 10.903 metri, abundenţa microparticulelor de plastic ajunge la 11,43 fragmente pe litru.

Microparticulele de plastic sunt fragmente fibroase, cu forme alungite sau rotunde, majoritate de culoare albastră, roşie, albă, verde sau mov.

Citeşte şi: Cutremur extrem de puternic în Noua Caledonie. Autorităţile au evacuat zonele de coastă

Potrivit analizelor mostrelor prelevate, microfibrele de plastic sunt cele mai răspândite. În eşantioanele de apă acestea măsoară în general între unu şi trei milimetri lungime, iar în eşantioanele de sedimente acestea au între 0,1 şi 0,5 milimetri.

Rezultatele cercetării sugerează că plasticul a contaminat chiar şi cele mai izolate şi adânci zone de pe planetă.

Regiunea hadală poate fi asemănată cu una dintre cele mai mari zone de scurgere a deşeurilor de microparticule de plastic de pe Pământ, cu un impact încă necunoscut însă dăunător asupra ecosistemului fragil, se menţionează în studiu.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Nantoi, atac virulent la adresa lui Voronin: ‘Un hoit politic care continuă să pută în 2024’

Nantoi, atac virulent la adresa lui Voronin: 'Un hoit politic care continuă să pută în 2024' Deputatul PAS, Oazu Nantoi, a lansat un atac virulent...

Jānis Mažeiks îi linişteşte pe moldoveni: Pământurile voastre NU vor fi vândute străinilor!

Janis Mazeiks îi linişteşte pe moldoveni: Pământurile voastre NU vor fi vândute străinilor! Nimeni nu-i va impune Chișinăului o lege prin care pământurile ţării să...

Iași găzduiește în acest weekend Festivalul Internațional ‘Trandafir de la Moldova’

Iași găzduiește în acest weekend Festivalul Internațional 'Trandafir de la Moldova' În zilele de 5 și 6 octombrie 2024, Consiliul Județean Iași, prin Centrul...

Un grup de jurnaliști și comunicatori din R. Moldova studiază la București experiența României privind integrarea în UE

Un grup de jurnaliști și comunicatori din R. Moldova studiază la București experiența României privind integrarea în UE Un grup de jurnaliști și specialiști în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.