X

Pompeo a convins Riadul să-și reducă atacurile din Yemen

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, şi prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, au convenit luni, la Riad, asupra necesităţii unei reduceri în intensitate în operaţiunile militare din Yemen, în contextul eforturilor ONU de a pune capăt conflictului, transmite Reuters, potrivit agerpres.

‘Cu privire la Yemen, s-a convenit necesitatea continuării detensionării şi conformării la acordurile din Suedia, în special în ce priveşte încetarea focului şi redesfăşurarea la Hodeidah’, a transmis ambasada americană la Riad pe Twitter, după întâlnirea lui Pompeo cu prinţul moştenitor saudit.

Vezi și: Un avion Boeing 707 s-a prăbușit în Iran – FOTO/VIDEO

Rebelii houthi, susţinuţi de Iran, şi guvernul yemenit sprijinit de Riad au căzut de acord, în cadrul unor negocieri purtate în decembrie în Suedia, cu privire la o încetare a focului la Hodeidah şi la retragerea trupelor din acest oraş port strategic la Marea Roşie.

La Riad, Mike Pompeo a avut întrevederi separate cu regele Salman, timp de 35 de minute, şi cu fiul acestuia, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, timp de alte 45 de minute, au relatat reporterii care îl însoţesc.

Mike Pompeo a declarat că va aborda şi ancheta referitoare la asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în incinta consulatului saudit de la Istanbul, în octombrie, însă nu există deocamdată detalii despre această discuţie.

O analiză a Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) a Statelor Unite a concluzionat că prinţul moştenitor a dat ordinul asasinării lui Khashoggi, mult timp un apropiat al familiei regale, devenit însă un critic al lui Mohammed bin Salman. Oficialităţi saudite neagă implicarea prinţului moştenitor în acest asasinat, care a declanşat cea mai gravă criză politică din regat din ultimele decenii, a tensionat relaţiile Arabiei Saudite cu aliaţii occidentali şi a atras atenţia asupra reprimării disidenţei interne de către Mohammed bin Salman, precum şi asupra războiului din Yemen.

Citește și: Donald Trump amenință că va ‘devasta economic’ Turcia

Mike Pompeo îşi va scurta turneul din Orientul Mijlociu, urmând ca după etapa Oman să revină în Statele Unite, renunţând la vizita în Kuweit din cauza unui deces în familie, a comunicat luni purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Robert Palladino. Potrivit unor oficiali americani, decesul s-a produs în familia soţiei sale, care îl însoţeşte în turneu şi împreună cu care va reveni în SUA.

Tags: Arabia sauditaHodeidahIranMarea RosieMike PompeoMohammed bin Salmanrebeli houthiSUAYemen
Categorii: Sinteze