X

Pompeo a discutat cu noul sultan al Omanului despre ‘relaţiile strânse’ dintre Washington şi Muscat

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, s-a întâlnit vineri, la Muscat, cu noul sultan al Omanului, Haitham bin Tariq al-Said, în ultima etapă a turneului său în Africa şi zona Golfului, transmite AFP, citând agenţia oficială din Oman, ONA, scrie agerpres.

Întrevederea a fost prima a unui responsabil american de rang înalt cu sultanul Haitham, succesorul lui Qaboos, decedat la 10 ianuarie.

Citește și : Mii de oameni fug zilnic din calea atrocităților comise în Burkina Faso

Sultanul Haitham a trecut în revistă cu secretarul de stat Pompeo ‘relaţiile strânse’ dintre Oman şi Statele Unite, a relatat ONA.

Haitham bin Tariq, în vârstă de 65 de ani, rămâne relativ necunoscut pe scena internaţională, dar, potrivit experţilor, care se bazează pe experienţa sa ca subsecretar la Ministerul de Externe, viziunea sa diplomatică este similară celei a defunctului său văr.

Aliat al statelor occidentale, sultanatul Oman a ştiut să cultive, sub domnia de 50 de ani a lui Qaboos, un statut de ţară neutră şi deschisă relaţiilor cu Iranul.

Mike Pompeo a ajuns în Oman venind de la Riad, unde a discutat joi seară cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman despre ‘ameninţarea continuă reprezentată de regimul iranian’.

‘Secretarul de stat l-a asigurat pe prinţul moştenitor că Statele Unite rămân alături de Arabia Saudită, aşa cum o demonstrează prezenţa lor militară sporită în regat’, a subliniat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Morgan Ortagus.

Citește și : Putin dă vina pe Occident pentru tensiunile cu Ucraina: ‘Se tem de un concurent global!’

Cei doi au mai evocat recrudescenţa violenţelor în Yemen, unde Arabia Saudită intervine militar împotriva rebelilor houthi, şi şi-au exprimat susţinerea pentru eforturile de pace ale ONU.

Ei au mai abordat situaţiile din Siria, Irak şi Liban, ‘necesitatea unui Consiliu de Cooperare al Golfului (CCG) unit’, precum şi subiecte referitoare la drepturile omului, a informat Departamentul de Stat.

Tags: africaHaitham bin Tariq al-SaidMike PompeoMuscatOmanRiadSUA
Categorii: Sinteze