X

Pompeo acuză Moscova că ‘seamănă haos’ în regiunea mediteraneană

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a acuzat marţi Rusia că “ameninţă stabilitatea Mediteranei” şi “seamănă haos” în ţările din regiune, informează AFP, potrivit agerpres.   

Într-un comunicat cu privire la “influenţa rusă în Mediterana”, secretarul de stat american aflat la sfârşit de mandat îi răspunde omologului său rus Serghei Lavrov, “care a acuzat SUA că joacă jocuri politice” în regiune. “Lavrov greşeşte în mod evident şi încearcă să rescrie istoria”, a deplâns Pompeo.

Citește și : David Sassoli a deschis simbolic sesiunea plenară a Parlamentului European la Strasbourg

“În realitate, SUA lucrează în mod eficace cu partenerii regionali şi susţin procesele politice sub egida ONU în Libia”, a dat el asigurări pe contul său de Twitter.

“În ceea ce o priveşte, Rusia subminează politica internă a ţărilor din regiunea mediteraneeană, îl susţine pe dictatorul brutal al Siriei (Bashar al-Assad) şi alimentează conflictul din Libia prin intermediul unor grupări aliate”, a continuat Pompeo. “Rusia continuă să ameninţe stabilitatea din regiunea mediteraneană, folosind numeroase tehnici pentru propagarea dezinformării, pentru a submina suveranitatea naţională şi a semăna haos, conflicte şi divizare în ţările din regiune”, a adăugat el în comunicatul său.

Mike Pompeo a denunţat comportamentul Rusiei în Libia, Grecia şi Siria, chiar în ziua în care preşedintele rus Vladimir Putin l-a felicitat în cele din urmă pe democratul Joe Biden pentru victoria lui în alegerile prezidenţiale din noiembrie în faţa lui Donald Trump.

Citește și : Austria îşi apără programul de testare anti-COVID în masă în pofida începutului greoi

Preşedintele american aflat la sfârşit de mandat nu şi-a ţinut niciodată promisiunea de a îmbunătăţi relaţiile SUA cu Rusia, împiedicându-se de acuzaţiile privind ingerinţa Rusiei în victoria sa din alegerile din 2016 şi de ostilitatea clasei politice americane faţă de Kremlin.

Vladimir Putin a aşteptat mai mult de o lună după victoria lui Joe Biden pentru a-l felicita. “Sunt deschis pentru o colaborare şi contacte cu dumneavoastră”, i-a scris Putin marţi lui Biden într-o telegramă, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Tags: Mike PompeorusiaSerghei LavrovSUA
Categorii: Știrile zilei