X

Pompeo: Afganii sunt cei care trebuie să-şi stabilească sistemul politic în timpul negocierilor de pace

Secretarul de stat american Mike Pompeo le-a cerut sâmbătă celor două tabere din Afganistan să profite de oportunitate pentru a încheia un acord de pace, în cadrul ceremoniei de deschidere a mult aşteptatelor negocieri de pace de la Doha, relatează Reuters şi AFP, scrie agerpres.

“Alegerea privind viitorul vostru sistem politic este, bineînţeles, a voastră”, a spus Pompeo, adăugând că speră că soluţia aleasă să fie protejarea drepturilor tuturor afganilor şi a progreselor sociale, inclusiv prezenţa femeilor în viaţa publică.

Citește și : Întâlnirile între prieteni sau familii, interzise în Birmingham pe fondul înmulţirii cazurilor de COVID-19 în Marea Britanie

“Nu pot să vă cer asta suficient de insistent, profitaţi de oportunitate”, a adăugat el.

“Ne vom confrunta, fără îndoială, cu numeroase provocări în convorbirile din următoarele zile, săptămâni şi luni. Nu uitaţi că acţionaţi nu numai pentru această generaţie de afgani, ci şi pentru generaţiile viitoare, pentru copiii şi nepoţii voştri”, a declarat Pompeo în cadrul ceremoniei de lansare a negocierilor.

Pompeo a mai spus în cadrul discursului său că talibanii s-au angajat să nu găzduiască elemente teroriste.

De asemenea, el a cerut atât guvernului afgan, cât şi talibanilor, să se îndepărteze de la violenţă şi corupţie şi să se îndrepte spre pace şi prosperitate.

Citește și : Trump anunţă că Bahrein şi Israel îşi vor normaliza relaţiile

Tags: acordAfganistandohaMike Pompeopace
Categorii: Știrile zilei