Pompeo: ”Ameninţările cele mai importante” în Orientul Mijlociu sunt jihadiștii

Publicat:

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, aflat marţi în vizită la Amman a estimat că ”ameninţările cele mai importante” în Orientul Mijlociu sunt ”Daesh şi revoluţia islamică” şi a făcut apel la aliaţii regionali ai SUA să-şi continue lupta împotriva jihadiştilor şi a Iranului, în pofida anunţului privind retragerea americană din Siria, relatează AFP, scrie agerpres.

”Ameninţările cele mai importante care planează asupra regiunii sunt Daesh şi revoluţia islamică”, a declarat Pompeo într-o conferinţă de presă cu omologul său sirian Aymane Safadi, a cărui ţară este unul dintre principalii aliaţi regionali ai Washingtonului. El s-a referit la gruparea jihadistă Stat Islamic (SI), împotriva căreia SUA luptă în principal în Siria, şi la Republica Islamică Iran, inamicul declarat al administraţiei lui Donald Trump.


Citește și : SUA au emis noi sancţiuni împotriva Venezuelei

În decembrie şi spre surpriza generală, Trump a anunţat retragerea a circa 2.000 de soldaţi americani desfăşuraţi în Siria pentru a lupta împotriva SI, declarând înfrângerea organizaţiei. El a evocat mai întâi plecarea imediată şi rapidă din Siria, provocând confuzie în rândul partenerilor regionali şi occidentali, şocaţi deja de strategia, uneori ilizibilă, a lui Trump în Orientul Mijlociu. De atunci, administraţia americană se străduieşte să-i liniştească, vorbind despre o retragere lentă şi coordonată.

Consilierul american pentru securitate naţională John Bolton, sosind în Turcia din Israel, a afirmat şi el că SUA vor verifica dacă Statul Islamic a fost într-adevăr învins înainte de a-şi retrage trupele din Siria, în timp ce Pompeo a refuzat să indice un calendar al retragerii.

Plecarea americanilor din Siria este văzută ca fiind în contradicţie cu lupta antijihadistă, dar şi cu prioritatea ”numărul unu” a Washingtonului în regiune: contracararea influenţei Iranului, considerată ”destabilizatoare”, Teheranul fiind implicat militar alături de regimul lui Bashar Al-Assad în războiul din Siria. Aceasta se întâmplă în timp ce administraţia Trump încearcă să constituie o alianţă strategică în Orientul Mijlociu, un fel de NATO arab împotriva Teheranului.

”Coaliţia pentru contracararea revoluţiei iraniene este la fel de eficientă azi ca şi ieri şi sper că ea va continua să fie, dacă nu şi mai mult, şi mâine”, a declarat Pompeo, care s-a întâlnit şi cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei la Amman.

Citește și : Vulcanul Manam din Papua Noua Guinee a erupt

”Decizia preşedintelui de a ne retrage oamenii din Siria nu are nici o consecinţă asupra capacităţii noastre de a izbuti acest lucru”, a subliniat Pompeo, promiţând ”sporirea, în următoarele zile şi săptămâni, a eforturilor diplomatice şi comerciale pentru a pune într-adevăr presiune pe Iran”, supus unor sancţiuni economice americane.

Dorind să întărească ideea că SUA rămân active în Siria, un purtător de cuvânt al Pentagonului a spus că forţele coaliţiei antijihadiste, sub comandament american, vor oferi în continuare asistenţă ”partenerilor sirieni, cu sprijin aerian şi atacuri cu artilerie, în valea Eufratului.

Coaliţia antijihadistă acordă asistenţă Forţelor Democratice Siriene (FDS), o coaliţie dominată de către forţele kurde, în ofensiva sa împotriva Statului Islamic în această regiune din estul sirian, la frontiera cu Irakul.

Ca dovadă că Statul Islamic nu a fost încă învins în acest sector, ultimul său bastion în Siria, jihadiştii au lansat acolo contraatacuri împotriva FDS, provocând peste 30 de morţi, potrivit unei organizaţii neguvernamentale siriene.

Pentru a-i linişti pe kurzi, Pompeo a spus că Turcia a promis că-i va proteja. Şi Bolton a dat asigurări că retragerea americană va fi condiţionată de garanţii referitoare la securitatea aliaţilor kurzi. Dar preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a denunţat declaraţiile lui Bolton, considerate ”inacceptabile”.

Anturajul lui Erdogan a dezminţit că preşedintele a promis să protejeze miliţiile kurde pe care şeful statului turc le consideră drept ”teroriste” . ”Vom trece în curând la acţiune pentru a neutraliza grupurile teroriste în Siria”, a insistat Erdogan. Întrebat la Amman, Pompeo nu a răspuns atacurilor turceşti.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

OPINIE – De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova?

De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova? Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 33,7% ar vota pentru actualul...

Europa îi rânjește în față propriului electorat (editorial)

Europa îi rânjește în față propriului electorat   Dreapta a câștigat teren la alegerile din Uniunea Europeană, însă noua ei conducere e tot cea veche   Alegătorii europeni...

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica O inimă de piatră. Forțat să părăsească scena politică, furios...

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România?

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România? Retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială le dă democraților posibilitatea să vină cu un candidat proaspăt, capabil...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.